Sernik piernikowy

Pyszny pachnący świętami sernik. Idealny na nadchodzące Boże Narodzenie. Bardzo kremowy i pełen aromatu. Coś dla wielbicieli piernika i sernika w jednym.

Składniki

na spód:

150 g herbatników

50 g masła

1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi

Składniki na masę serową:

750 g twarogu sernikowego

250 g sera mascarpone

150 g cukru

łyżka cukru waniliowego Kotanyi

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka przyprawy do piernika Kotanyi

 

na polewę:

70 ml śmietanki 30%

100 g białej czekolady

 

Dodatkowo:

150 g żurawiny

2 łyżki cukru waniliowego Kotanyi

 

Przygotowanie

Masło topimy w garnku. Łączymy z herbatnikami. Dodajemy przyprawę do piernika. Całość miksujemy.

Blachę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy ciasteczkową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy. Składniki na masę serową wsypujemy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy.

Całość łączymy i miksujemy w misie miksera do połączenia składników. Nie za długo, żeby zbyt nie napowietrzyć masy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 165 st. C. Na dolną półkę wstawiamy naczynie do połowy wypełnione wodą. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier waniliowy i umytą żurawinę. Karmelizujemy ok 10 minut. Na ostudzony sernik wylewamy polewę z białej czekolady. Po wystudzeniu polewy ozdabiamy sernik żurawiną.