Sernik piernikowy
Pyszny pachnący świętami sernik. Idealny na nadchodzące Boże Narodzenie. Bardzo kremowy i pełen aromatu. Coś dla wielbicieli piernika i sernika w jednym.
Pyszny pachnący świętami sernik. Idealny na nadchodzące Boże Narodzenie. Bardzo kremowy i pełen aromatu. Coś dla wielbicieli piernika i sernika w jednym.
na spód:
150 g herbatników
50 g masła
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi
Składniki na masę serową:
750 g twarogu sernikowego
250 g sera mascarpone
150 g cukru
łyżka cukru waniliowego Kotanyi
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy do piernika Kotanyi
na polewę:
70 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
Dodatkowo:
150 g żurawiny
2 łyżki cukru waniliowego Kotanyi
Masło topimy w garnku. Łączymy z herbatnikami. Dodajemy przyprawę do piernika. Całość miksujemy.
Blachę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy ciasteczkową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy. Składniki na masę serową wsypujemy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy.
Całość łączymy i miksujemy w misie miksera do połączenia składników. Nie za długo, żeby zbyt nie napowietrzyć masy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 165 st. C. Na dolną półkę wstawiamy naczynie do połowy wypełnione wodą. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier waniliowy i umytą żurawinę. Karmelizujemy ok 10 minut. Na ostudzony sernik wylewamy polewę z białej czekolady. Po wystudzeniu polewy ozdabiamy sernik żurawiną.
@tiptopchef Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! 😀##spiceupyourlife ##kotányi ##swiatecznewypieki ##ciastonaświęta ##przyprawy
♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series