Stek z grilla z sosem chimichuri oraz sałatką caprese

Stek z grilla to klasyczne danie serwowane w najlepszych restauracjach na świecie. Możesz jednak cieszyć się nim również we własnym ogrodzie!

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 40min

Składniki

3-4 steki wołowe

3 kulki mozarelli

kilka pomidorów (czerwone, żółte)

bazylia

oliwa

woda

sok z cytryny

ocet balsamiczny

przyprawa do steku, sos chimichurri, sos sałatkowy caprese

sól, pieprz

 

Przygotowanie

4 łyżki przyprawy do steku wymieszać z 4 łyżkami oliwy z oliwek, zamarynować steki w przyprawie, odstawić na 15 min.

Pokroić pomidory i mozzarellę w kostkę, poukładać na talerzu naprzemiennie.

Do miseczki wlać 6 łyżek oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek wody, 3 łyżeczki sosu caprese. Wszystko wymieszać, polać sałatkę sosem, przybrać listkami świeżej bazylii

W międzyczasie wyłożyć steki i warzywa na grilla – grillować.

Przygotować sos chimichurri: wymieszać w misce 1 opakowanie mieszanki chimichurri z 80 ml wody, 2 łyżkami soku z cytryny i z 5 łyżkami oliwy.