Stek z grilla z sosem chimichuri oraz sałatką caprese

Stek z grilla to klasyczne danie serwowane w najlepszych restauracjach na świecie. Możesz jednak cieszyć się nim również we własnym ogrodzie!
Stek z grilla to klasyczne danie serwowane w najlepszych restauracjach na świecie. Możesz jednak cieszyć się nim również we własnym ogrodzie!
3-4 steki wołowe
3 kulki mozarelli
kilka pomidorów (czerwone, żółte)
bazylia
oliwa
woda
sok z cytryny
ocet balsamiczny
przyprawa do steku, sos chimichurri, sos sałatkowy caprese
sól, pieprz
4 łyżki przyprawy do steku wymieszać z 4 łyżkami oliwy z oliwek, zamarynować steki w przyprawie, odstawić na 15 min.
Pokroić pomidory i mozzarellę w kostkę, poukładać na talerzu naprzemiennie.
Do miseczki wlać 6 łyżek oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek wody, 3 łyżeczki sosu caprese. Wszystko wymieszać, polać sałatkę sosem, przybrać listkami świeżej bazylii
W międzyczasie wyłożyć steki i warzywa na grilla – grillować.
Przygotować sos chimichurri: wymieszać w misce 1 opakowanie mieszanki chimichurri z 80 ml wody, 2 łyżkami soku z cytryny i z 5 łyżkami oliwy.