Stek z polędwicy wołowej

Nie ma doskonalszego dania mięsnego niż dobrze zrobiony stek z polędwicy wołowej! Wypróbujcie przepis spod samiuśkich Tatr!
Nie ma doskonalszego dania mięsnego niż dobrze zrobiony stek z polędwicy wołowej! Wypróbujcie przepis spod samiuśkich Tatr!
Składniki na stek:
200 g polędwicy wołowej
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
100 g masła
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz
Składniki na purée ziemniaczane z boczkiem:
150-180 g ziemniaków
50 ml mleka
łyżka masła
50 g wędzonego boczku
Składniki na grillowaną paprykę:
1 czerwona papryka
100 g jogurtu naturalnego
20 ml miodu
10 ml octu balsamicznego białego
sól i pieprz
Składniki na sos z czerwonym winem:
200 ml sosu szpikowego demi-glace
200 ml czerwonego wina
1 łyżka miodu
1 mała czerwona cebula
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżego rozmarynu
sól i pieprz
Składniki na masło pietruszkowe:
70 g masła
1/3 pęczka natki pietruszki
kilka gałązek koperku do dekoracji, ew. smakowa kolorowa oliwa (paprykowa, pietruszkowa)
Paprykę opalamy nad ogniem aż skórka stanie się czarna. Gdy przestygnie, oskrobujemy
przypaloną skórkę i kroimy paprykę w grube paski. Następnie przygotowujemy marynatę: jogurt
naturalny łączymy z miodem i octem balsamicznym oraz solą. Marynujemy paprykę przez 24h.
Przygotowujemy purée ziemniaczane z boczkiem: boczek kroimy w kostkę i przesmażamy.
Ziemniaki gotujemy z dodatkiem mleka i soli. Po odcedzeniu przecieramy je przecierakiem do
warzyw. Na koniec do ziemniaków dodajemy boczek i masło. Całość mieszamy.
Przygotowujemy sos winny: cebulę pokrojoną w pióra przesmażamy w garnku ze świeżym
tymiankiem i rozmarynem. Zalewamy winem, redukujemy o połowę i wtedy dodajemy sos
demi-glace. Na koniec dodajemy miód, sól i pieprz do smaku. Odcedzamy cebulę.
Przygotowujemy masło pietruszkowe: z połowy masła przygotowujemy palone masło,
dodajemy do niego pozostałe masło oraz drobno posiekaną pietruszkę i całość ugniatamy
widelcem.
Polędwicę doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy stek z
każdej strony przez około 3 minuty (najpierw na dużym ogniu, później stopniowo go
zmniejszamy). W końcowej fazie smażenia dodajemy czosnek, tymianek, rozmaryn i masło,
którym polewamy polędwicę przez około 30 ostatnich sekund.
Danie serwujemy na dużym talerzu, sos winny lejemy obok polędwicy, a na wierzchu mięsa
kładziemy masło pietruszkowe, które możemy przypalić palnikiem. Możemy ozdobić talerz
koperkiem i kolorową smakową oliwą (np. paprykową i pietruszkową).
@tiptopchef Nie ma doskonalszego dania mięsnego niż dobrze zrobiony stek z polędwicy wołowej😋#stek #mieso #hotelwgorach #polskietatry #hotelharnaś ♬ I'M FEELING LUCKY - Ellen Once Again