Frittata z czerstwego chleba

Nie lubisz gdy jedzenie się marnuje? Oto prosty i szybki przepis na danie z recyklingu.

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 25min

Składniki

300g czerstwego chleba

5 jajek

100ml  mleka

starty parmezan (2 łyżki)

80g sera żółtego

80g g szynki

sól i pieprz

łyżka masła

 

Przygotowanie

Zaczynamy od krojenia czerstwego chleba w kostkę. Do dużej miski wbijamy jajka i mieszamy. Dolewamy do nich mleko i dodajemy parmezan. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy na gładką masę. Kroimy w kostkę ser i szynkę, po czym na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy chleb oraz szynkę. Całość zalewamy masą jajeczną i dorzucamy ser. Smażymy z dwóch stron pod przykryciem.

(Do przygotowania dania można użyć dedykowanych noży do chleba, szynki czy sera)

@tiptopchef

Jak nie marnować jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji! #frittata #tiptopchef #lokowanieproduktu #fiskars #chleb

♬ LAST SUMMER - MAUII