Frittata z czerstwego chleba
Nie lubisz gdy jedzenie się marnuje? Oto prosty i szybki przepis na danie z recyklingu.
Nie lubisz gdy jedzenie się marnuje? Oto prosty i szybki przepis na danie z recyklingu.
300g czerstwego chleba
5 jajek
100ml mleka
starty parmezan (2 łyżki)
80g sera żółtego
80g g szynki
sól i pieprz
łyżka masła
Zaczynamy od krojenia czerstwego chleba w kostkę. Do dużej miski wbijamy jajka i mieszamy. Dolewamy do nich mleko i dodajemy parmezan. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy na gładką masę. Kroimy w kostkę ser i szynkę, po czym na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy chleb oraz szynkę. Całość zalewamy masą jajeczną i dorzucamy ser. Smażymy z dwóch stron pod przykryciem.
(Do przygotowania dania można użyć dedykowanych noży do chleba, szynki czy sera)
@tiptopchef Jak nie marnować jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji! #frittata #tiptopchef #lokowanieproduktu #fiskars #chleb
♬ LAST SUMMER - MAUII