Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Pyszny, sezonowy deser. Idealny na wiosenny piknik!

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 50min

Składniki

450 g mąki pszennej tortowej
20 g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
70 g roztopionego masła
60 g cukru
3 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru

 

Kruszonka

50 g zimnego masła
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru

 

Dodatkowo

1 jajko
2 łyżki mleka

 

Przygotowanie

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże zalewamy 50 ml ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn, jajko, mleko i cukier. Wyrabiamy ciasto mikserem lub rękami. Na koniec dodajemy przestudzone masło. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, a następnie formujemy z niego 12 bułeczek. Układamy je na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia (po 6 sztuk na blasze). Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Rabarbar kroimy na nieduże kawałki, dodajemy 2 łyżki cukru. Składniki kruszonki rozcieramy między palcami.

W każdej bułeczce robimy wgłębienie dnem szklanki, wypełniamy je rabarbarem i posypujemy kruszonką. Brzegi smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Pieczemy w dwóch partiach w temperaturze 190 st. C przez 15-20 minut, aż brzegi będą mieć złoty kolor.