Wytrawne babeczki z Dziugasem

Idealne na śniadanie, świetne na przekąskę w ciągu dnia i doskonałe również na pożywną kolację.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 10min
Czas całkowity 30min

Składniki

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurt grecki

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

60 g sera Dziugas rozdrobnionego na małe kawałki

3 łyżki szczypioru

3 łyżki groszku

1 czerwona papryka

2 jajka

 

Przygotowanie

Do miski wsypujemy wszystkie składniki ciasta i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy nieco (kilka łyżek) mleka. Do ciasta dodajemy drobno posiekany szczypior, ser i cienko pokrojoną paprykę. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami foremki do pieczenia muffinek. Wierzch posypujemy opcjonalnie tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 20 minut.

 

@tiptopchef

Idealne na śniadanie, świetne na przekąskę w ciągu dnia i doskonałe również na pożywną kolację ##muffinki ##dziugas ##serowebabeczki

♬ PLAYA MERENGUE - Nomad & Lola