Wytrawne babeczki z Dziugasem

Idealne na śniadanie, świetne na przekąskę w ciągu dnia i doskonałe również na pożywną kolację.
Idealne na śniadanie, świetne na przekąskę w ciągu dnia i doskonałe również na pożywną kolację.
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurt grecki
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
60 g sera Dziugas rozdrobnionego na małe kawałki
3 łyżki szczypioru
3 łyżki groszku
1 czerwona papryka
2 jajka
Do miski wsypujemy wszystkie składniki ciasta i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy nieco (kilka łyżek) mleka. Do ciasta dodajemy drobno posiekany szczypior, ser i cienko pokrojoną paprykę. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami foremki do pieczenia muffinek. Wierzch posypujemy opcjonalnie tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 20 minut.
@tiptopchef Idealne na śniadanie, świetne na przekąskę w ciągu dnia i doskonałe również na pożywną kolację ##muffinki ##dziugas ##serowebabeczki
♬ PLAYA MERENGUE - Nomad & Lola