Łosoś po azjatycku

Oryginalny sposób na przyrządzenie bardzo wyrazistego, aromatycznego łososia. Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Proste, bardzo szybkie danie.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 24h

Składniki

filet z łososia Port Netto

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

1 ząbek czosnku GoEko

1 łyżeczka tartego imbiru

1 łyżka oleju/oliwy LaCampagna lub Premieur

kilka ogórków gruntowych

1 łyżka cukru

4 łyżki octu ryżowego

posiekane chilli, świeża kolendra, sezam – do podania

 

Przygotowanie

Z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu, oleju, imbiru i czosnku przeciśniętego przez praskę robimy marynatę. Pokrywamy nią filet z łososia i pozostawiamy w lodówce (nawet na całą noc). Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Dodajemy cukier i ocet, odstawiamy na ok. godzinę. Przed podaniem posypujemy chili. Łososia grillujemy, przed podaniem posypujemy sezamem. Całe danie posypujemy świeżymi listkami kolendry.

@tiptopchef Łosoś - najpopularniejsza i najsmaczniejsza opcja na grillowaną rybę! 🐟Polecamy! #łosoś #grillowanaryba #daniezgrilla #netto #grillowanie #kuchenneinspiracje ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series