Łosoś po azjatycku

Oryginalny sposób na przyrządzenie bardzo wyrazistego, aromatycznego łososia. Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Proste, bardzo szybkie danie.
Oryginalny sposób na przyrządzenie bardzo wyrazistego, aromatycznego łososia. Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Proste, bardzo szybkie danie.
filet z łososia Port Netto
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku GoEko
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżka oleju/oliwy LaCampagna lub Premieur
kilka ogórków gruntowych
1 łyżka cukru
4 łyżki octu ryżowego
posiekane chilli, świeża kolendra, sezam – do podania
Z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu, oleju, imbiru i czosnku przeciśniętego przez praskę robimy marynatę. Pokrywamy nią filet z łososia i pozostawiamy w lodówce (nawet na całą noc). Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Dodajemy cukier i ocet, odstawiamy na ok. godzinę. Przed podaniem posypujemy chili. Łososia grillujemy, przed podaniem posypujemy sezamem. Całe danie posypujemy świeżymi listkami kolendry.
@tiptopchef Łosoś - najpopularniejsza i najsmaczniejsza opcja na grillowaną rybę! 🐟Polecamy! #łosoś #grillowanaryba #daniezgrilla #netto #grillowanie #kuchenneinspiracje ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series