Łosoś w sosie migdałowym

Łosoś w sosie migdałowym to idealne danie zarówno na świąteczny stół, jak i na wspaniały domowy obiad.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 30 min
Czas całkowity 45 min

Składniki

filet z łososia atlantyckiego, porcja rodzinna Marinero

szalotka

1 szklanka śmietanki kremówki Mleczna Dolina Extra

1 cytryna

½ szklanki płatków migdałowych Bakallino

½ szklanki mielonych migdałów

olej rzepakowy Wyborny

masło Mleczna Dolina – do smażenia

sól, pieprz

 

Przygotowanie

Łososia doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mielonych migdałach. Rybę smażymy na złoto na mieszance masła i oleju.

Na patelni szklimy drobno posiekaną szalotkę. Zalewamy śmietanką Mleczna Dolina, doprawiamy sokiem z cytryny. Gotujemy, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Płatki migdałów Bakallino prażymy na złoto na suchej patelni. Rybę polewamy sosem i posypujemy migdałami.