Włoski gulasz wołowy z ziołowymi paluchami drożdżowymi

Na zimowe chłody poleca się gulasz wołowy w stylu włoskim – pełen smaku i jednocześnie lekki.

Składniki

wołowina – ok. 1 kg, gulaszowa, pokrojona w ok. 2 cm kostkę

cebula – 1 duża sztuka

czosnek – 2 ząbki

mrożony groszek – 1 szklanka

seler naciowy – 2 łodygi

włoszczyzna – ok. 1/2 szklanki (może być mrożona), opcjonalnie

mąka pszenna – 4 łyżki

olej – do smażenia

woda/bulion – ok. 2-3 szklanki

liść laurowy – 2 szt

ziele angielskie – ok. 3 szt

sól, pieprz – do smaku

sos sojowy – 1 łyżka, do smaku, opcjonalnie

 

Przygotowanie

Mięso kroimy w ok. 2 cm kostkę, oprószamy z każdej strony mąką. Nadmiar mąki strzepujemy. Partiami smażymy mięso (niech kawałki leżą luźno obok siebie) na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie brązowe z każdej strony – zdejmujemy je z brytfanny. Na tę samą brytfannę (w razie konieczności wlewamy nieco oleju) wkładamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażamy i zalewamy ok. 1/3 szklanki wody – żeby zdjąć cały smak z dna naczynia. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy cebulę z przyprawami, aż będzie miękka. Dodajemy groszek i włoszczyznę a następnie wcześniej usmażone mięso. Całość zalewamy wodą / bulionem tak, aby płyn tylko przykrył składniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Pieczemy przez około 2 godziny, mniej więcej po 1-1,5 godzinie zdejmujemy pokrywkę – niech nadmiar płynu odparuje. Gulasz pieczemy tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie.

 

Paluchy

Składniki

mąka pszenna – 450 g + do podsypania

mleko – 1/3 szklanki

woda – 1 szklanka

masło – 80 g, roztopione i ostudzone
 j

jajko – 1 szt + 1 szt do posmarowania wierzchu paluchów

drożdże suszone – 2 łyżeczki
 c

cukier – 2 łyżki

sól – 1 łyżeczka

sezam, czarnuszka… – do posypania wierzchu, ok. 1 łyżka

 

Przygotowanie

Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól, a następnie wlewamy lekko ciepłe mleko, wodę oraz dodajemy masło (roztopione i ostudzone), wbijamy jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy końcówką “hak”, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypujemy trochę mąki.  Misę z ciastem przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 – 8 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy bułki do piekarnika i ustawiamy gotowy program P06S – przez pierwsze 30 minut ciasto wyrasta. Wierzch wyrośniętych bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami sezamu lub czarnuszki. Ponownie wstawiamy do piekarnika i kontynuujemy program P06S – przez kolejne 30 minut bułki pieką się w 200 stopniach.

@tiptopchef Prosty, zdrowy i stworzony dla wszystkich miłośników mięsa😉#gulaszwołowy #amicaagd #amicaforliving #obiad #gulasz #dc ♬ ALMOST HOME - Mad Adix, Marc Steinmeier