Włoski gulasz wołowy z ziołowymi paluchami drożdżowymi

Na zimowe chłody poleca się gulasz wołowy w stylu włoskim – pełen smaku i jednocześnie lekki.
Na zimowe chłody poleca się gulasz wołowy w stylu włoskim – pełen smaku i jednocześnie lekki.
wołowina – ok. 1 kg, gulaszowa, pokrojona w ok. 2 cm kostkę
cebula – 1 duża sztuka
czosnek – 2 ząbki
mrożony groszek – 1 szklanka
seler naciowy – 2 łodygi
włoszczyzna – ok. 1/2 szklanki (może być mrożona), opcjonalnie
mąka pszenna – 4 łyżki
olej – do smażenia
woda/bulion – ok. 2-3 szklanki
liść laurowy – 2 szt
ziele angielskie – ok. 3 szt
sól, pieprz – do smaku
sos sojowy – 1 łyżka, do smaku, opcjonalnie
Mięso kroimy w ok. 2 cm kostkę, oprószamy z każdej strony mąką. Nadmiar mąki strzepujemy. Partiami smażymy mięso (niech kawałki leżą luźno obok siebie) na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie brązowe z każdej strony – zdejmujemy je z brytfanny. Na tę samą brytfannę (w razie konieczności wlewamy nieco oleju) wkładamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażamy i zalewamy ok. 1/3 szklanki wody – żeby zdjąć cały smak z dna naczynia. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy cebulę z przyprawami, aż będzie miękka. Dodajemy groszek i włoszczyznę a następnie wcześniej usmażone mięso. Całość zalewamy wodą / bulionem tak, aby płyn tylko przykrył składniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Pieczemy przez około 2 godziny, mniej więcej po 1-1,5 godzinie zdejmujemy pokrywkę – niech nadmiar płynu odparuje. Gulasz pieczemy tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
mąka pszenna – 450 g + do podsypania
mleko – 1/3 szklanki
woda – 1 szklanka
masło – 80 g, roztopione i ostudzone j
jajko – 1 szt + 1 szt do posmarowania wierzchu paluchów
drożdże suszone – 2 łyżeczki c
cukier – 2 łyżki
sól – 1 łyżeczka
sezam, czarnuszka… – do posypania wierzchu, ok. 1 łyżka
Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól, a następnie wlewamy lekko ciepłe mleko, wodę oraz dodajemy masło (roztopione i ostudzone), wbijamy jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy końcówką “hak”, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Misę z ciastem przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 – 8 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy bułki do piekarnika i ustawiamy gotowy program P06S – przez pierwsze 30 minut ciasto wyrasta. Wierzch wyrośniętych bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami sezamu lub czarnuszki. Ponownie wstawiamy do piekarnika i kontynuujemy program P06S – przez kolejne 30 minut bułki pieką się w 200 stopniach.
@tiptopchef Prosty, zdrowy i stworzony dla wszystkich miłośników mięsa😉#gulaszwołowy #amicaagd #amicaforliving #obiad #gulasz #dc ♬ ALMOST HOME - Mad Adix, Marc Steinmeier