Gulasz warzywny z bułeczkami
Zobaczcie jak zrobić przepyszne, świeże i puszyste bułeczki do warzywnego gulaszu!
Zobaczcie jak zrobić przepyszne, świeże i puszyste bułeczki do warzywnego gulaszu!
Bułeczki:
mąka pszenna – 450 g + do podsypania
mleko – 1 szklanka
woda – 1/3 szklanki
olej – 80 g
jajko – 1 szt + 1 szt do posmarowania wierzchu bułeczek
drożdże suszone – 2 łyżeczki
cukier – 2 łyżki
sól – 1 łyżeczka
4 łyżki oliwy, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki- całość wymieszana
Gulasz:
1 cebula
3 łyżki oliwy
1/3 małej dyni Hokkaido
1 czerwona papryka
1 puszka siekanych pomidorów
½ szklanki zielonej soczewicy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Sól (sos sojowy), pieprz- do smaku
Bułeczki
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól, a następnie wlewamy lekko ciepłe mleko, wodę, olej i wbijamy jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Misę z ciastem przykrywamy, np. folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia – w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy je na wysmarowanej oliwą foremce. Bułeczki odstawiamy na kolejne 30 min. Wierzch wyrośniętych bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC, pieczemy ok. 20 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią. Po upieczeniu smarujemy oliwą z czosnkiem.
Gulasz
Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dynię.
Wsypujemy soczewicę i wlewamy ok. 1 szklankę wody/bulionu. Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i sosem sojowym. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory. Gotujemy, aż do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy do smaku.
@tiptopchef Czy gulasz może być warzywny? Oczywiście! Sprawdź przepis na sycący gulasz z samych warzyw ##gulaszwarzywny ##gulasz ##tefal ##przepisztiktoka
♬ Candy Crush - David Das