Babeczki choinki migdałowe z kremem z białej czekolady

Babeczki o wyglądzie choinek to świetny pomysł na pyszną dekorację świątecznego stołu. Zróbcie je wspólnie z najbliższymi!

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 25min
Czas całkowity 1,5 godz

Składniki

300 g mąki pszennej Złote Pola

100 g migdałów w płatkach Bakallino

130 g cukru

1/4 szklanki oleju rzepakowego Wyborny

200 ml mleka Mleczna Dolina

2 jajka goBIO

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem z białej czekolady:

150 g białej czekolady Magnetic

250 g serka mascarpone Sottile Gusto

200 ml śmietanki 30 % Mleczna Dolina

pół łyżeczki zielonego barwnika spożywczego

 

Dodatkowo

Kolorowe posypki

 

Przygotowanie

Migdały miksujemy. Łączymy wszystkie suche składniki. Mieszamy rózgą kuchenną jajka, mleko i olej. Mieszamy suche składniki z mokrymi. Foremki na babeczki wypełniamy masą. Pieczemy w temperaturze 175 st C. ok 20 minut.

 

Podgrzewamy śmietankę, dodajemy białą czekoladę. Studzimy w lodówce. Do wystudzonej masy dodajemy serek mascarpone i barwnik. Miksujemy. Nadziewamy rękaw cukierniczy masą. Na wystudzone babeczki nakładamy krem, formując choinki. Ozdabiamy kolorowymi posypkami.

@tiptopchef

Jeśli macie już dość pierniczków mamy dla Was slodką alternatywę 😉##babeczkiświąteczne ##babeczki ##świątecznewypieki @biedronka

♬ [Christmas] Pop and bright BGM ・ 1(895920) - sagahajime