Babka pistacjowa

Na Wielkanocnym stole nie może nigdy zabraknąć babki! Wyprobujcie naszą wiosennie zieloną propozycję.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 35min
Czas całkowity 75min

Składniki

100 g łuskanych pistacji + 2 łyżki do dekoracji
250 g Margaryny Kasia + odrobina do posmarowania formy
200 g cukru
3 jajka
200 g świeżego szpianku
100 ml mleka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Lukier:

1 białko
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Pistacje rozdrabniamy na konsystencję kaszy manny. Szpinak podsmażamy na suchej patelni, aż puści wodę. Następnie miksujemy na gładką masę, odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C tryb „gór-dół. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy pojedynczo jajka cały
czas miksując. Następnie dodajemy ostudzony szpinak i mleko. Kiedy składniki się połączą dodajemy
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy dodaj rozdrobnione orzechy pistacjowe, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników.
Formę do babki o średnicy około 25 cm smarujemy Kasią i posypujemy mąką. Gotową masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy 50 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy lukier. Białko przekładamy do miski, ubijamy 2 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy cukier puder, ubijamy aż powstanie gęsta biała piana. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ostudzone ciasto delikatnie wyjmujemy z formy. Dekorujemy lukrem i posypujemy pokruszonymi pistacjami.