Pączki bananowe

Na Tłusty Czwartek, ale nie tylko! Spróbujcie tych pysznych bananowych pączków, które każdy może zrobić w swojej kuchni.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 25min
Czas całkowity 45min

Składniki na ciasto

40g masła
250g mąki pszennej
10g suszonych drożdży
150ml ciepłego mleka
3 żółtka
40g cukru

 

Przygotowanie

Mąkę, ciepłe mleko, drożdże, cukier, żółtka – wszystko ugniatamy. Dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie ciasto dajemy na deskę, rozwałkowujemy i wykrawamy pączki w kształcie bananów. Smażymy z obu stron na oleju po 2 minuty.

Polewa: 1 banan, 1 czekolada biała – mieszamy razem i obtaczamy gotowe pączki