Babeczki waniliowe z kremem

Z okazji Dnia Kobiet spraw sobie przyjemność i przygotuj waniliowe babeczki. Niech będzie słodko i przepysznie!

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 10min
Czas całkowity 45min

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
100 g Kasi
2 jajka
⅔ szklanki mleka
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

 

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Kasię rozpuszczamy i studzimy, a następnie wlewamy do suchych składników ciasta.Wbijamy jajka. Wlewamy mleko oraz esencję waniliową i mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni, do lekkiego zarumienienia. Studzimy.

 

Krem

250 g serka mascarpone
125 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

Do misy miksera wsypujemy cukier puder, wlewamy naturalną esencję waniliową i dodajemy serek mascarpone. Miksujemy, aż stanie się puszysty. Wlewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Krem nakładamy na ostudzone babeczki, ozdabiamy.