Pudding chia z czekoladowym kremem awokado

Pudding chia zawojował nasze podniebienia na dobre. To zarówno wspaniały deser, jak i doskonałe, lekkie śniadanie.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 45min

Składniki

– 1 szklanka mleka roślinnego

– 1 łyżka śmietany roślinnej

– 4 łyżki nasion chia

– 2 łyżki (do smaku) cukru, ksylitolu lub innego słodzika

– 1 miękkie awokado

– 3 łyżki ciemnego kakao

– 1 lub 2 łyżki miodu lub syropu z agawy

– 1 łyżka śmietany roślinnej

– do podania: świeże truskawki

 

Przygotowanie

W miseczce łączymy mleko roślinne z nasionami chia, cukrem (słodzikiem) i śmietaną roślinną. Odstawiamy na pół godziny. W szklaneczkach układamy ćwiartki truskawek, zalewamy puddingiem chia. Wstawiamy na kilka godzina do lodówki. Awokado miksujemy z miodem, ciemnym kakao i śmietaną na gładki krem. Porcję kremu układamy na puddingu z chia. Ozdabiamy truskawkami.

@tiptopchef

Słodko i zdrowo jednocześnie? Oczywiście! Wypróbujcie nasz przepis!##puddingchia ##chiapudding ##zdrowydeser ##przepisztiktoka

♬ Level Up - Ciara