Bitki wołowe

Bitki wołowe to danie kuchni staropolskiej. Zobaczcie jak przygotować je w prosty i szybki sposób!

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 1 godz
Czas całkowity 4 godz

Składniki:

wołowina – 500-700 g

cebula – 1 szt

czosnek – 2 ząbki

rozmaryn Kotanyi – 1/2 łyżeczki, suszony

pieczarki – ok. 10 szt

grzyby suszone – garść

bulion – ok. 2 szklanki

mąka pszenna – 2 łyżki

ziele angielskie Kotanyi – 5 ziaren

liść laurowy Kotanyi – 3 szt

jałowiec Kotanyi – 3 ziarna

sól, pieprz – do smaku

olej – do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, rozbijamy. Oprószamy mąką i obsmażamy partiami aż się zarumieni, z obu stron, na oleju. Przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek, liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie. 

Następnie podsmażamy uważając, aby się nie przypaliły resztki po smażeniu mięsa. Dodajemy pieczarki (małe w całości, duże przekrojone na pół lub ćwiartki). Wlewamy bulion i mieszając zdejmujemy ze ścianek naczynia zebrane na nich smaki ( miks planów szerokich i wąskich). Dodajemy z powrotem mięso wraz z sokami, jakie puściło. Zalewamy taką ilością wody/bulionu, aby przykryła mięso (ok. 1/2 litra), dodajemy suszone grzyby, sól i pieprz. Przykryty garnek (patelnię) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC i dusimy przez 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Na ostatnią godzinę zdejmujemy pokrywkę, aby sos odparował. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

@tiptopchef

Duszone mięso w aromatycznym sosie, idealny polski obiad ☺️☺️ ##spiceupymylife ##Kotányi ##przepisnaobiad ##przyprawy

♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series