Bitki wołowe
Bitki wołowe to danie kuchni staropolskiej. Zobaczcie jak przygotować je w prosty i szybki sposób!
Bitki wołowe to danie kuchni staropolskiej. Zobaczcie jak przygotować je w prosty i szybki sposób!
wołowina – 500-700 g
cebula – 1 szt
czosnek – 2 ząbki
rozmaryn Kotanyi – 1/2 łyżeczki, suszony
pieczarki – ok. 10 szt
grzyby suszone – garść
bulion – ok. 2 szklanki
mąka pszenna – 2 łyżki
ziele angielskie Kotanyi – 5 ziaren
liść laurowy Kotanyi – 3 szt
jałowiec Kotanyi – 3 ziarna
sól, pieprz – do smaku
olej – do smażenia
Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, rozbijamy. Oprószamy mąką i obsmażamy partiami aż się zarumieni, z obu stron, na oleju. Przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek, liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie.
Następnie podsmażamy uważając, aby się nie przypaliły resztki po smażeniu mięsa. Dodajemy pieczarki (małe w całości, duże przekrojone na pół lub ćwiartki). Wlewamy bulion i mieszając zdejmujemy ze ścianek naczynia zebrane na nich smaki ( miks planów szerokich i wąskich). Dodajemy z powrotem mięso wraz z sokami, jakie puściło. Zalewamy taką ilością wody/bulionu, aby przykryła mięso (ok. 1/2 litra), dodajemy suszone grzyby, sól i pieprz. Przykryty garnek (patelnię) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC i dusimy przez 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Na ostatnią godzinę zdejmujemy pokrywkę, aby sos odparował. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
@tiptopchef Duszone mięso w aromatycznym sosie, idealny polski obiad ☺️☺️ ##spiceupymylife ##Kotányi ##przepisnaobiad ##przyprawy
♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series