Lasagne
Zobaczcie jak zrobić idealną lasagne, która zachwyci absolutnie wszystkich!
Zobaczcie jak zrobić idealną lasagne, która zachwyci absolutnie wszystkich!
Mleko 3,2% 1 litr
Mąka pszenna 2 czubate łyżki
Masło 60 g
Pomidory pelatti 1 kg
Mielona wieprzowina 300 g
Mielona wołowina 300 g
Marchew 1 szt
Seler naciowy 200 g
Seler korzeń 200 g
Pietruszka korzeń 1 szt
Cebula 200 g
Czosnek 3 ząbki
Liść laurowy 1 szt
Parmezan 300 g
Makaron do lasagne 2 opakowania
Olej 50 ml
Bazylia 100 g
Czerwone wino wytrawne 100 ml
Sól i pieprz
Beszamel:
Roztapiamy masło, następnie wsypujemy mąkę na gorące masło. Chwilę smażymy ją na maśle, po czym po trochu zaczynamy wlewać mleko nie przestając mieszać rózgą. Po zgęstnieniu sosu doprawiamy całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy beszamel do ostygnięcia.
Płaty lasagne:
Makaron blanszujemy w gorącej osolonej wodzie, a następnie wrzucamy do miski z zimną wodą.
Sos boloński :
Drobno ścieramy warzywa na tarce / mielimy w blenderze.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Mięso wieprzowe i wołowe przesmażamy małymi partiami na ładny kolor.
Następnie do przesmażonego mięsa wrzucamy starte warzywa razem z posiekaną cebulą, selerem naciowym i czosnkiem i smażymy wszystko razem przez około 2-3 minuty. Wrzucamy liść laurowy i podlewamy czerwonym winem. Następnie wlewamy pomidory pelatti. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu około 1,5 h. Na samym końcu po ugotowaniu wrzucamy liście bazylii .
Układamy makaron z sosami w naczyniu wysmarowanym olejem warstwami, zaczynamy od beszamelu – na samą górę sypiemy parmezan. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do temp 170 stopni i pieczemy 25-30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy przykrywkę/ folię aluminiową i ostatnie 10 minut pieczemy bez przykrycia.
@tiptopchef Dziękujemy za wspólną zabawę i jeszcze raz gratulujemy zwycięzcy 😃🥳👏@s.z.y.m.o.nn Specjalnie dla Ciebie lasagne! ##lasagne ##przepisykulinarne
♬ SOLD OUT - Devin Kennedy