Lasagne

Zobaczcie jak zrobić idealną lasagne, która zachwyci absolutnie wszystkich!

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 1 godz
Czas całkowity 2 godz

Składniki:

Mleko 3,2% 1 litr

Mąka pszenna 2 czubate łyżki 

Masło 60 g

Pomidory pelatti 1 kg

Mielona wieprzowina 300 g

Mielona wołowina 300 g

Marchew 1 szt

Seler naciowy 200 g

Seler korzeń 200 g 

Pietruszka korzeń 1 szt 

Cebula 200 g

Czosnek 3 ząbki

Liść laurowy 1 szt 

Parmezan 300 g

Makaron do lasagne 2 opakowania 

Olej 50 ml 

Bazylia 100 g

Czerwone wino wytrawne 100 ml 

Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Beszamel:

Roztapiamy masło, następnie wsypujemy mąkę na gorące masło. Chwilę smażymy ją na maśle, po czym po trochu zaczynamy wlewać mleko nie przestając mieszać rózgą. Po zgęstnieniu sosu doprawiamy całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy beszamel do ostygnięcia.

 

Płaty lasagne:

Makaron blanszujemy w gorącej osolonej wodzie, a następnie wrzucamy do miski z zimną wodą.

 

Sos boloński :

Drobno ścieramy warzywa na tarce / mielimy w blenderze. 

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Mięso wieprzowe i wołowe przesmażamy małymi partiami na ładny kolor. 

Następnie do przesmażonego mięsa wrzucamy starte warzywa razem z posiekaną cebulą, selerem naciowym i czosnkiem i smażymy wszystko razem przez około 2-3 minuty. Wrzucamy liść laurowy i podlewamy czerwonym winem. Następnie wlewamy pomidory pelatti. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu około 1,5 h. Na samym końcu po ugotowaniu wrzucamy liście bazylii .

 

Układamy makaron z sosami w naczyniu wysmarowanym olejem warstwami, zaczynamy od beszamelu – na samą górę sypiemy parmezan. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do temp 170 stopni i pieczemy 25-30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy przykrywkę/ folię aluminiową i ostatnie 10 minut pieczemy bez przykrycia. 

 

@tiptopchef

Dziękujemy za wspólną zabawę i jeszcze raz gratulujemy zwycięzcy 😃🥳👏@s.z.y.m.o.nn Specjalnie dla Ciebie lasagne! ##lasagne ##przepisykulinarne

♬ SOLD OUT - Devin Kennedy