Wołowina długo pieczona

Pieczeń wołowa nie jest ani trochę wymagająca – ta sztuka mięsa z dzisiejszego przepisu to tylko kilka składników i bardzo prosty, ale dające świetne efekty sposób obróbki cieplnej

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 4godz 15 min

Składniki

1,5 kg wołowiny do pieczenia np. rozbratel, kark, łopatka

1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku,

1/2 łyżeczki mielonego chilli,

1/2 łyżeczki mielonej kolendry,

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,

1 łyżeczka granulowanego czosnku,

1 łyżeczka suszonego tymianku,

1/3 łyżeczki cynamonu,

1,5 łyżeczki soli,

3/4 łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie

Wołowinę nacieramy przyprawami. Pieczemy w 140° na trybie „góra-dół” przez 4 godziny. Mięso po upieczeniu odstawiamy na 15 minut, następnie kroimy w plastry. Podajemy z młodymi ziemniakami i pieczonymi warzywami.

 

Brudne naczynia, użyte do przygotowania tego dania, z łatwością umyjesz płynem PUR – Sekrety Kucharza.

Idealnie usunie tłuste zabrudzenia, nawet jeśli zmywanie odłożysz na później.

 

@tiptopchef

Ta pieczeń będzie smakować wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno ##wołowina ##pieczeń ##pur ##przepisykulinarne ##sekretykucharza

♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers