Wołowina długo pieczona
Pieczeń wołowa nie jest ani trochę wymagająca – ta sztuka mięsa z dzisiejszego przepisu to tylko kilka składników i bardzo prosty, ale dające świetne efekty sposób obróbki cieplnej
Pieczeń wołowa nie jest ani trochę wymagająca – ta sztuka mięsa z dzisiejszego przepisu to tylko kilka składników i bardzo prosty, ale dające świetne efekty sposób obróbki cieplnej
1,5 kg wołowiny do pieczenia np. rozbratel, kark, łopatka
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki mielonego chilli,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
1 łyżeczka granulowanego czosnku,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1,5 łyżeczki soli,
3/4 łyżeczki pieprzu
Wołowinę nacieramy przyprawami. Pieczemy w 140° na trybie „góra-dół” przez 4 godziny. Mięso po upieczeniu odstawiamy na 15 minut, następnie kroimy w plastry. Podajemy z młodymi ziemniakami i pieczonymi warzywami.
Brudne naczynia, użyte do przygotowania tego dania, z łatwością umyjesz płynem PUR – Sekrety Kucharza.
Idealnie usunie tłuste zabrudzenia, nawet jeśli zmywanie odłożysz na później.
@tiptopchef Ta pieczeń będzie smakować wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno ##wołowina ##pieczeń ##pur ##przepisykulinarne ##sekretykucharza
♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers