Ciasto z owocami i włoską bezą
Ciasto z owocami i włoską bezą – łatwy przepis dla każdego.
Ciasto z owocami i włoską bezą – łatwy przepis dla każdego.
szczypta soli
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
rabarbar 80g
masło (1 łyżka)
skrobia ziemniaczana 20g
cukier 100g
białko kurze 90g
truskawki 100g
bułka tarta (2 łyżki)
Mąke przesiewamy w kielich robota, dodajemy cukier, żółtka, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Mieszamy do gładkiej masy. Białka ubijamy prawie na sztywno i łączymy z pozostałą masą. Masę przelewamy do naczynia wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. Na wierzch kładziemy owoce w sporej ilości i dość gęsto – wielkość kawałków zależy od naszych upodobań. Pieczemy w temperaturze 170 st C 35-40 min. Podczas pieczenia, białka jajek ubijamy powoli na sztywno a w rondlu rozpuszczamy 200 g cukru w 200 ml wody i gotujemy do osiągnięcia temperatury 120 st C. Gdy syrop osiągnie tę temperaturę – przelewamy do ubijanych białek. Beze przekładamy do rękawa cukierniczego. Gotowe ciasto dekorujemy bezą i delikatnie opalamy palnikiem.
@tiptopchef Owoce i bezowa chmurka…Brzmi pysznie, prawda? ##ciastoowocowe ##beza ##KitchenAid ##przepisztiktoka
♬ CRUISING SAILOR - Fridolin Walcher