Ciasto z owocami i włoską bezą

Ciasto z owocami i włoską bezą – łatwy przepis dla każdego.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 50min
Czas całkowity 60min

Składniki

mąka pszenna 100g
olej 10ml
jajka (4 sztuki)

szczypta soli
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
rabarbar 80g
masło (1 łyżka)
skrobia ziemniaczana 20g

cukier 100g

białko kurze 90g

truskawki 100g

bułka tarta (2 łyżki)

Przygotowanie

Mąke przesiewamy w kielich robota, dodajemy cukier, żółtka, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Mieszamy do gładkiej masy. Białka ubijamy prawie na sztywno i łączymy z pozostałą masą. Masę przelewamy do naczynia wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. Na wierzch kładziemy owoce w sporej ilości i dość gęsto – wielkość kawałków zależy od naszych upodobań. Pieczemy w temperaturze 170 st C 35-40 min. Podczas pieczenia, białka jajek ubijamy powoli na sztywno a w rondlu rozpuszczamy 200 g cukru w 200 ml wody i gotujemy do osiągnięcia temperatury 120 st C. Gdy syrop osiągnie tę temperaturę – przelewamy do ubijanych białek. Beze przekładamy do rękawa cukierniczego. Gotowe ciasto dekorujemy bezą i delikatnie opalamy palnikiem.