Risotto z pistacjami

Z okazji Światowego Dnia Pistacji przygotowaliśmy dla Was przepyszną propozycję na wegetariańskie risotto z pistacjami.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 30min

Składniki

ryż 100g
mleko kokosowe 400g
100ml śmietanki 30%
łyżka masła
łyżeczka pasty waniliowej
łyżka miodu rzepakowego
garść solonych pistacji obranych
świeże listki mięty

 

Przygotowanie

Ryż szklimy na maśle, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pastę waniliową. Kiedy ryż pęcznieje dolewamy śmietankę i delikatnie mieszamy. Dosładzamy miodem. Całość mieszamy. Drobno siekamy pistacje i wsypujemy ich część do pozostałych składników (resztę zostawiamy do ozdoby dania). Próbujemy ryżu, powinien być dosyć gęsty. Jeżeli nie ma dobrej konsystencji, dolewamy wody (nie jest to konieczne). Na koniec danie ozdabiamy miętą i pozostałymi posiekanymi pistacjami.