Dorada z grilla
Grillowanie to nie tylko kiełbaska z rusztu, czy karkówka w tłustej marynacie. Można grillować również ryby. Przepisy są różne – sprawdźcie ten na doradę.
Grillowanie to nie tylko kiełbaska z rusztu, czy karkówka w tłustej marynacie. Można grillować również ryby. Przepisy są różne – sprawdźcie ten na doradę.
2 dorady średniej wielkości
4 plastry cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
3 łyżki oliwy
sól morska
pieprz
pół cytryny
Sos
dymka
3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Umyte i wypatroszone ryby osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do środka wkładamy tymianek i po 2 plastry cytryny. Smarujemy doradę z zewnątrz oliwą. Dodatkowo smarujemy oliwą szczypce do grillowania ryb. Rybę układamy w szczypcach i kładziemy na grillu. Grillujemy po 10 minut z każdej strony (lub po 15 minut, jeżeli ryby są duże). Siekamy drobno cebulkę i szczypior. Dolewamy oliwę i mieszamy. Doradę podajemy z sosem i cząstkami cytryny.
@tiptopchef Grillowana ryba to prawdziwy rarytas! 🐟##dorada ##grillfish ##grilltime
♬ CRUISING SAILOR - Fridolin Walcher