Dorada z grilla

Grillowanie to nie tylko kiełbaska z rusztu, czy karkówka w tłustej marynacie. Można grillować również ryby. Przepisy są różne – sprawdźcie ten na doradę.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 40min

Składniki

2 dorady średniej wielkości

4 plastry cytryny

kilka gałązek świeżego tymianku

3 łyżki oliwy

sól morska

pieprz

pół cytryny

Sos

dymka

3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek

 

Przygotowanie

Umyte i wypatroszone ryby osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do środka wkładamy tymianek i po 2 plastry cytryny. Smarujemy doradę z zewnątrz oliwą. Dodatkowo smarujemy oliwą szczypce do grillowania ryb. Rybę układamy w szczypcach i kładziemy na grillu. Grillujemy po 10 minut z każdej strony (lub po 15 minut, jeżeli ryby są duże). Siekamy drobno cebulkę i szczypior. Dolewamy oliwę i mieszamy. Doradę podajemy z sosem i cząstkami cytryny.