Wegański burger z grilla

Jeśli uwielbiacie burgery, kuchnię wegetariańską i nie chcecie tracić za dużo czasu na gotowanie, to ten przepis jest dla Was.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 45min

Składniki

1 puszka czerwonej fasoli
1 opakowanie wegańskiego cheddara w plastrach
½ szklanki ugotowanego ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju

1/3 szklanki ziaren słonecznika
ostra papryka – do smaku

sos sojowy – do smaku
pomidor, czerwona cebula, sałata, ketchup – do podania

 

Przygotowanie

Odsączoną fasolę z puszki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju. Nasiona słonecznika zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na ok. godzinę, a następnie grubo mielimy. Do fasoli dodajemy cebulę, świeży czosnek, słonecznik, ryż. Doprawiamy sosem sojowym i ostrą papryką. Łączmy i formujemy burgery. Wkładamy je na min. ½ godziny do lodówki. Burgery nacieramy olejem, smażymy z dwóch stron na grillu. Pod koniec smażenia na każdym układamy plaster cheddara. Burgera podajemy z ciepłą bułką i warzywami.

@tiptopchef

Pyszne wegańskie burgery, które przygotujesz w kilkanaście minut! ##wegeburger ##burger ##przepisztiktoka ##violife

♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers