Ogórki w zalewie (2 wersje)

Pyszne przetwory z ogórków, które idealnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu czy kanapek lub przegryzka na imprezie.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30 min
Czas całkowity 40min

Ogórki w zalewie curry

Składniki

1 kg ogórków gruntowych

1 czerwona cebula

1 mała czerwona papryka

1 l wody

250 ml octu spirytusowego

210 g cukru

1 płaska łyżka soli

1 łyżka białej gorczycy

8 ziaren ziela angielskiego

6 liści laurowych

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

2 łyżki przyprawy curry

1 łyżeczka kurkumy dla koloru

 

Przygotowanie

 

Umyte ogórki kroimy wzdłuż na cztery części. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski. Słoiki napełniamy ogórkami, kawałkami cebuli i papryki.Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, sól oraz gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz curry i kurkumę. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Słoiki zalewamy gorącą marynatą, aż przykryje ogórki. Stawiamy zakrętką do dołu, aż do wystygnięcia.

 

Ogórki w zalewie chili

Składniki

1 kg ogórków gruntowych

4 ząbki czosnku

1 papryczka chili

1/2 l wody

260 ml octu spirytusowego

130 g cukru

1 łyżka soli

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

8 ziaren ziela angielskiego

6 liści laurowych

1 łyżka łagodnej papryki w proszku

 

Przygotowanie

Umyte ogórki kroimy w podłużne plastry. Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki. Słoiki napełniamy plastrami ogórków oraz czosnkiem i chili. W rondlu gotujemy wodę z octem. Wsypujemy cukier, sól oraz pozostałe przyprawy: kolendrę, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę w proszku. Zalewę gotujemy przez 2-3 minuty. Ogórki z dodatkami zalewamy gorącą marynatą do pełna. Tak przygotowane słoiki stawiamy zakrętką do dołu, aż do wystygnięcia.

@tiptopchef

Ogórki królują w polskiej kuchni, w każdej postaci urzekają smakiem. Macie swoje ulubione wersje? ##ogorkiwcurry ##ogorkiwsłoiku ##ogórki

♬ FUTURE LOVE FUNK - Yoo Soo Kim