Ogórki w zalewie (2 wersje)
Pyszne przetwory z ogórków, które idealnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu czy kanapek lub przegryzka na imprezie.
Pyszne przetwory z ogórków, które idealnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu czy kanapek lub przegryzka na imprezie.
1 kg ogórków gruntowych
1 czerwona cebula
1 mała czerwona papryka
1 l wody
250 ml octu spirytusowego
210 g cukru
1 płaska łyżka soli
1 łyżka białej gorczycy
8 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy dla koloru
Umyte ogórki kroimy wzdłuż na cztery części. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski. Słoiki napełniamy ogórkami, kawałkami cebuli i papryki.Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, sól oraz gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz curry i kurkumę. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Słoiki zalewamy gorącą marynatą, aż przykryje ogórki. Stawiamy zakrętką do dołu, aż do wystygnięcia.
1 kg ogórków gruntowych
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1/2 l wody
260 ml octu spirytusowego
130 g cukru
1 łyżka soli
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
1 łyżka łagodnej papryki w proszku
Umyte ogórki kroimy w podłużne plastry. Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki. Słoiki napełniamy plastrami ogórków oraz czosnkiem i chili. W rondlu gotujemy wodę z octem. Wsypujemy cukier, sól oraz pozostałe przyprawy: kolendrę, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę w proszku. Zalewę gotujemy przez 2-3 minuty. Ogórki z dodatkami zalewamy gorącą marynatą do pełna. Tak przygotowane słoiki stawiamy zakrętką do dołu, aż do wystygnięcia.
@tiptopchef Ogórki królują w polskiej kuchni, w każdej postaci urzekają smakiem. Macie swoje ulubione wersje? ##ogorkiwcurry ##ogorkiwsłoiku ##ogórki
♬ FUTURE LOVE FUNK - Yoo Soo Kim