Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Zbliżają się święta, dlatego zobaczcie nasz przepis na kulebiaka z kapustą kiszoną i grzybami!
Zbliżają się święta, dlatego zobaczcie nasz przepis na kulebiaka z kapustą kiszoną i grzybami!
Ciasto:
30g drożdży
2 szklanki mąki
2 żółtka
80g masła
½ szklanki ciepłego mleka
½ łyżeczki soli
Farsz:
500g kiszonej kapusty
5 suszonych borowików
1 średnia cebula
2 jajka
olej
sól i pieprz do smaku
kminek
Drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawiamy na 5 minut. Do misy robota kuchennego MUM5 Bosch przekładamy mąkę, żółtka, masło, szczyptę soli, resztę ciepłego mleka oraz rozrobione drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto. Misę robota z ciastem wstawiamy do piekarnika Bosch na program „Wyrastanie ciasta”.
Kapustę płuczemy, odciskamy i siekamy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godzinę. Grzyby namaczamy w wodzie przez około 3 godziny. Następnie gotujemy je około 5 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy, szklimy, następnie dodajemy kapustę oraz grzyby i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy całe jajka, całość dobrze mieszamy. Możemy przygotować farsz kilka dni wcześniej i zapakować go za pomocą systemu próżniowego Bosch.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na kształt prostokąta, na środku układamy farsz. Składamy brzegi do środka i delikatnie zlepiamy. Przekładamy do natłuszczonej keksówki. Smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku Bosch korzystając z systemu PerfectChef.
@tiptopchef Idealne danie na bożonarodzeniowy stół i nie tylko😁 ##BoschHome ##AkademiaSmaku#WszystkieWymiarySmaku##RobotKuchennyBosch##Pi#ekarnikBosch
♬ SOLD OUT - Devin Kennedy