Schab nadziewany bakaliami

Pyszne danie, które idealnie pasuje do świątecznego menu! Schab nadziewany bakaliami to danie, które koniecznie musicie spróbować zrobić!

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 45 min
Czas całkowity 2 godz

Składniki:

Schab wieprzowy bez kości pakowany próżniowo Kraina Mięs

2 ząbki czosnku

2 łyżki majeranku

Pół szklanki suszonych moreli Bakallino

Pół szklanki suszonych śliwek bez pestek Bakallino

Pół szklanki orzechów włoskich łuskanych Bakallino

1/3 szklanki bulionu

Sól, pieprz

Olej rzepakowy Wyborny

 

Przygotowanie:

W mięsie nacinamy otwór w środku, który będziemy nadziewać. Majeranek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i olejem. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy przyprawami. 

Bakalie łączymy z bulionem i odstawiamy na 30 minut. Schab nadziewamy owocami. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Wstawiamy do piekarnika (może być w foliowym rękawie) i pieczemy w 200°C, w zależności od wagi, ok. 45 minut.

@tiptopchef

Klasyczne połączenie mięsa z bakaliami, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole😀@biedronka ##schabzbakaliami ##świątecznyprzepis

♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series