Makaron w sosie grzybowym

Kremowy sos z wyrazistą, grzybową nutą świetnie komponuje się z makaronem! Sprawdźcie sami!

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30 min
Czas całkowity 30 min

Składniki

grzyby świeże – 2 szklanki
czosnek – 1 ząbek
śmietanka słodka – 200 ml
rozmaryn – 1 gałązka
por – 1/2 białej części
natka pietruszki – 3 łyżki, posiekana
sól, pieprz, sos sojowy- do smaku
olej – 1 łyżka
makaron

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy „al dente” w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju smażymy na złoto oczyszczone grzyby. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym. Zdejmujemy z patelni. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojony por i czosnek. Podsmażamy. Dodajemy grzyby, przesmażamy krótko. Doprawiamy rozmarynem, dolewamy śmietankę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, dodajemy sól i pieprz do smaku. Przed podaniem makaronu z sosem posypujemy całość natką pietruszki.

@tiptopchef Kremowy sos z wyrazistą, grzybową nutą świetnie komponuje się z makaronem! Sprawdźcie sami!#grzyby #makaron #tefal #tefalingenio #maksimummozliwosci #pomyslnaobiad ♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim