Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami w lekkim, aksamitnym, maślanym sosie – to pyszne, wiosenne danie. Do zrobienia w mig!

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 10 min
Czas całkowity 30 min

Składniki

szparagi (pęczek)
makaron tagliatelle LaCampagna 300 g
4 łyżki mascarpone Fellino
czosnek
mała cebulka
10 pomidorków koktajlowych
łyżeczka masła lub oliwy
pieprz i sól

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy zostawiając pół szklanki wody z jego gotowania. Odłamujemy końcówki szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu), myjemy. Na patelnię z roztopionym masłem lub oliwą wrzucamy pokrojone na nieduże kawałki szparagi. Smażymy kilka minut aż szparagi zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, podsmażamy kilka minut aż się zeszkli, następnie dodajemy posiekany drobno czosnek. Dodajemy mascarpone, po chwili dolewamy ciepłą wodę z gotowania makaronu. Mieszamy. Dodajemy sól i pieprz. Łączymy z makaronem. Dodajemy pomidorki. Nakładamy na talerz. Wykańczamy odrobiną pieprzu.