Polsko-tajski seafood

Chcesz dodać trochę egzotyki w swoim jadłospisie, jednak budżet Cię ogranicza? Owoce morza w postaci ośmiorniczek z pewnością uatrakcyjnią Twój posiłek.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 25min

Składniki

parówki (3 sztuki)
olej (dowolny:słonecznikowy, rzepakowy etc, tyle by zakryć całą patelnię)
Tempura:

mąka kukurydziana 30g
mąka ryżowa 30g
sól (szczypta)
woda niegazowana lodowata! ok. 3/4 szklanki (dodajemy w zależności od mąki, aby otrzymać konsystencję gęstej grudkowatej masy)
Sos mayo-sriracha:
majonez 30g
sos sriracha 10g
sól (szczypta)
sok z cytryny (3 łyżeczki)

czosnek (2 duże ząbki lub więcej małych)

Przygotowanie

Parówki kroimy na dwa sposoby: krewetka i ośmiorniczka
Sposób krewetka:
Parówkę kroimy na pół, następnie połówkę na 4 części wzdłuż, następnie wykonujemy lekkie nacięcie (można pominąć)
Sposób ośmiorniczka:
Parówkę kroimy na pół, następnie ok. 1,5 cm od jej czubka przekrawamy ją 4 razy, aby otrzymać 8 macek
Rozgrzewamy olej na patelni do ok. 160 stopni
Tempura:
Mieszamy mąkę kukurydzianą z ryżową, a następnie stopniowo zalewamy lodowatą wodą (ważne aby nie nalać od razu za dużo)i intensywnie mieszamy. Nie staramy się uzyskać gładkiej masy, grudki będą atutem. W razie zbyt rzadkiej masy dosypujemy mąki. Dodajemy sól do smaku
Sos:
Łączymy majonez z sosem sriracha oraz sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek na prasce, dodajemy sól i mieszamy ponownie.
Smażenie:
Krewetki moczymy w tempurze i wrzucamy na rozgrzany olej, ośmiorniczkom zanurzamy tylko główki w tempurze, smażymy ok. 2-3 minuty aż do uzyskania lekkiego brązowego koloru parówki. Po wyjęciu z oleju parówki zmienią kolor na bardziej brązowe, więc nie trzymamy ich za długo na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podajemy z sosem.

@tiptopchef

Chcesz dodać trochę egzotyki w swoim jadłospisie, ale masz ograniczony budżet? Wypróbuj ten sposób! 😉##osmiorniczki ##parówki ##przepisztiktoka

♬ FEEL GOOD - Simen Andreas Knudsen