Serowe placuszki z pieczonymi warzywami

Wytrawne placki z długodojrzewającym serem podane z pieczonymi warzywami to doskonała propozycja na obiad lub kolację.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 30min

Składniki

1 opakowanie sera Dziugas 12-miesięcznego

1 opakowanie ricotty

1 jajko

2 czubate łyżki mąki pszennej

kilka łyżek mleka

olej do smażenia

2 czerwone papryki

2 pomidory

1 czerwona cebula

gałązka tymianku

sól

oliwa

 

Przygotowanie

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą i tymiankiem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz, aż będą miękkie i lekko zarumienione. W misce połącz ½ szklanki startego Dziugasa 12-miesięcznego, ricottę, mąkę i jajko. Wlej odrobinę mleka, by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną oliwę, smaż na złoto z obu stron. Placuszki podawaj z warzywami, posypane tartym serem Dziugas.

@tiptopchef

Proste, szybkie, wytrawne serowe placuszki. Koniecznie spróbujcie! 😉##placki ##placuszki ##seroweplacki ##dziugas ##serdziugas

♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers