Serowe placuszki z pieczonymi warzywami
Wytrawne placki z długodojrzewającym serem podane z pieczonymi warzywami to doskonała propozycja na obiad lub kolację.
Wytrawne placki z długodojrzewającym serem podane z pieczonymi warzywami to doskonała propozycja na obiad lub kolację.
1 opakowanie sera Dziugas 12-miesięcznego
1 opakowanie ricotty
1 jajko
2 czubate łyżki mąki pszennej
kilka łyżek mleka
olej do smażenia
2 czerwone papryki
2 pomidory
1 czerwona cebula
gałązka tymianku
sól
oliwa
Warzywa pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą i tymiankiem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz, aż będą miękkie i lekko zarumienione. W misce połącz ½ szklanki startego Dziugasa 12-miesięcznego, ricottę, mąkę i jajko. Wlej odrobinę mleka, by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną oliwę, smaż na złoto z obu stron. Placuszki podawaj z warzywami, posypane tartym serem Dziugas.
@tiptopchef Proste, szybkie, wytrawne serowe placuszki. Koniecznie spróbujcie! 😉##placki ##placuszki ##seroweplacki ##dziugas ##serdziugas
♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers