Stir fry z kolorowymi warzywami i polędwiczką wieprzową
Błyskawiczne orientalne danie z patelni. Smakuje tak świetnie jak wygląda.
Błyskawiczne orientalne danie z patelni. Smakuje tak świetnie jak wygląda.
400 g polędwiczki wieprzowej
150 ml jasnego sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
4 sosu rybnego
3 łyżki oleju sezamowego
50 ml oleju roślinnego
kawałek imbiru wielkości kciuka
4 ząbki czosnku
100 g fasolki szparagowej
2 małe marchewki
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
ćwierć kapusty pekińskiej
100 ml wody
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
pęczek dymki
prażony sezam
Polędwiczkę oczyść z białej błony. Pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski. Mięso zamarynuj w 50 ml sosu sojowego, occie ryżowym, sosie rybnym, oleju sezamowym i oleju roślinnym. Następnie dodaj obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir i czosnek. Zamarynowany schab odstaw na czas krojenia warzyw.
Fasolkę podgotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Następnie schłodź błyskawicznie w zimnej wodzie. Schłodzoną pokrój w 3 cm kawałki. Marchew obierz ze skórki, pokrój w plastry.
Paprykę podziel na połówki i oczyść. Cukinie przekrój wzdłuż na cztery części, wytnij biały wodnisty środek. Paprykę, cukinie, ogórka pokrój w sporą ukośną kostkę. Kapustę pekińską pokrój w 5 cm kawałki.
Rozgrzej głęboką patelnię. Pamiętaj że podczas smażenia, moc palnika musi cały czas być maksymalna. Na bardzo rozgrzaną powierzchnię wrzuć odsączone z nadmiaru zalewy mięso. Kiedy plastry się zarumienią marchew, smaż 1 minutę mieszając czasami. Następnie dodaj paprykę, smaż kolejną 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj fasolkę. Po chwili cukinię, a następnie jako ostatnie z warzyw na woku ląduje kapusta pekińska. Wlej pozostały sos sojowy oraz skrobię wymieszaną z zimną wodą. Kiedy sos zgęstnieje danie jest gotowe.
Stir fry podawaj posypane prażonym sezamem, szczypiorem z białym ryżem lub orientalnym makaronem.
@tiptopchef Dzisiaj mamy dla Was błyskawiczne danie orientalne! Kto ma ochotę? ##przepisykulinarne ##przepisztiktoka ##stirfry ##fiskars
♬ I HEAR YOU [INSTRUMENTAL] - Vicetone