Tatar wołowy z serowym chipsem

Dla miłośników tatara mamy przepyszny serowy dodatek – chips! Zrobicie go bardzo szybko, a efekt finalny całego dania będzie doskonały.

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 45 min

Składniki

100g polędwicy wołowej

1 łyżka musztardy dijon

100 g szalotki

10 g  szczypiorku

30 g  marynowanych borowików

40 g majonezu

10 ml oliwy truflowej

80 g sera Dziugas 12-miesięcznego

Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Marynowane grzybki kroimy drobno.

Wołowinę siekamy, dodajemy musztardę, połowę grzybków, posiekaną szalotkę i drobno pokrojony szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku.

Majonez łączymy z oliwą truflową.

Ścieramy na tarce ser Dziugas 12- miesięczny. Sypiemy go na zimną patelnię. Następnie rozgrzewamy ją, a gdy ser się roztopi i nabierze lekko rumianego koloru, zdejmujemy go szpatułką i wykładamy na ręcznik papierowy. Czekamy aż wystygnie.

Serwujemy tatara z pozostałymi grzybkami, dekorujemy majonezem, szczypiorkiem oraz pokruszonym chipsami z sera.

@tiptopchef

Co powiecie na takie połączenie smaków? 😃##tatarwołowy ##serdziugas ##dziugas ##tatar

♬ SOLD OUT - Devin Kennedy