Paluszki z ciasta francuskiego z serem i dipem
Idealna imprezowa przekąska
Idealna imprezowa przekąska
1 opakowanie ciasta francuskiego
Tarty parmezan
1 jajko
Schłodzone ciasto francuskie kroimy w ok. 2 cm paski.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy tartym serem i układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 12-15 minut, do zarumienienia.
soczewica – 1 puszka (400g)/ lub ugotowana 1 szklanka
oliwa – 3 łyżki (+do podania)
czosnek – 3 ząbki, zmiażdżone
kumin – 1 łyżeczka, mielony
passata pomidorowa – ½ szklanki
tahini – 2 łyżki
sok z cytryny – ok. 2 łyżki, do smaku
sól, pieprz, chili – do smaku
Na patelnię wlewamy oliwę i od razu dodajemy zmiażdżony czosnek oraz kmin i smażymy przez minutę. Dodajemy soczewicę (odsączoną) i dusimy na małym ogniu. Dodajemy taninę i passatę pomidorową, mieszamy. Blendujemy. Ciągle podgrzewając, doprawiamy pastę do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, chili, ewentualnie dodajemy nieco wody, jeśli okaże się zbyt gęsta.
@tiptopchef Jeśli szukacie przepisu na imprezową przekąskę, oto on 😀#przekąska #danienaimpreze #dip #tefalingenio #maksimummozliwosci #współpraca #tefal ♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim