Paluszki z ciasta francuskiego z serem i dipem

Idealna imprezowa przekąska

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30 min
Czas całkowity 45 min

Składniki na paluszki

1 opakowanie ciasta francuskiego

Tarty parmezan

1 jajko

Przygotowanie paluszków

Schłodzone ciasto francuskie kroimy w ok. 2 cm paski.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy tartym serem i układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 12-15 minut, do zarumienienia.

 

Składniki na dip z soczewicy

soczewica – 1 puszka (400g)/ lub ugotowana 1 szklanka

oliwa – 3 łyżki (+do podania)

czosnek – 3 ząbki, zmiażdżone

kumin – 1 łyżeczka, mielony

passata pomidorowa – ½ szklanki

tahini – 2 łyżki

sok z cytryny – ok. 2 łyżki, do smaku

sól, pieprz, chili – do smaku

Przygotowanie dipu

Na patelnię wlewamy oliwę i od razu dodajemy zmiażdżony czosnek oraz kmin i smażymy przez minutę. Dodajemy soczewicę (odsączoną) i dusimy na małym ogniu. Dodajemy taninę i passatę pomidorową, mieszamy. Blendujemy. Ciągle podgrzewając, doprawiamy pastę do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, chili, ewentualnie dodajemy nieco wody, jeśli okaże się zbyt gęsta.