Wegańska quesadilla z tofu

Dzisiaj meksykańskie i jednocześnie wegańskie szaleństwo – quesadilla! Pełne warzyw danie, którym zaskoczycie swoich gości.

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 30min

Składniki

1 opakowanie gyrosa roślinnego

1 opakowanie tofu wędzonego

1 opakowanie humusu np. paprykowego

1 opakowanie tortilli

1 łyżka sosu sojowego

3 łyżki oleju

świeży szpinak baby

wegański ser tarty

grillowana papryka

ulubione warzywa np. pomidory, ziarna kukurydzy

Przygotowanie

Tofu kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy sosem sojowym (można też chili, kroplą octu balsamicznego i miodu).

Gyros podgrzewamy na patelni.

Na patelnię kładziemy krążek tortilli posmarowany hummusem. Na nim układamy listki szpinaku, paprykę, pomidory. Posypujemy tartym serem wegańskim i przykrywamy drugim plackiem tortilli.

Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż tortilla stanie się chrupiąca, a ser wewnątrz się roztopi.

 

Gotową quesadillę podajemy z sosem (np. ketchupem), guacamole lub salsą pomidorową.