Wegańska quesadilla z tofu

Dzisiaj meksykańskie i jednocześnie wegańskie szaleństwo – quesadilla! Pełne warzyw danie, którym zaskoczycie swoich gości.
Dzisiaj meksykańskie i jednocześnie wegańskie szaleństwo – quesadilla! Pełne warzyw danie, którym zaskoczycie swoich gości.
1 opakowanie gyrosa roślinnego
1 opakowanie tofu wędzonego
1 opakowanie humusu np. paprykowego
1 opakowanie tortilli
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
świeży szpinak baby
wegański ser tarty
grillowana papryka
ulubione warzywa np. pomidory, ziarna kukurydzy
Tofu kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy sosem sojowym (można też chili, kroplą octu balsamicznego i miodu).
Gyros podgrzewamy na patelni.
Na patelnię kładziemy krążek tortilli posmarowany hummusem. Na nim układamy listki szpinaku, paprykę, pomidory. Posypujemy tartym serem wegańskim i przykrywamy drugim plackiem tortilli.
Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż tortilla stanie się chrupiąca, a ser wewnątrz się roztopi.
Gotową quesadillę podajemy z sosem (np. ketchupem), guacamole lub salsą pomidorową.
@tiptopchef Pożywny wegeobiad w stylu streetfood! ##goVege ##wegeobiad ##Biedronka ##quesadilla
♬ Getaway - CHUNNYT