Carpaccio z kurczaka

Zobaczcie jak zrobić wspaniałe carpaccio z piersi kurczaka. To idealne danie na przystawkę!

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 45 min
Czas całkowity 1 godz 15 min

Składniki

160 g filetu z piersi z kurczaka Kraina Mięs Nature

1 awokado Hass

Sok z 1/2 limonki

1 mały ząbek czosnku

1 pomarańcza

20 g świeżej kolendry Vital Fresh – same listki

5 g chilli bez pestek

100 g sera grillowego Tolonis

50 ml oleju rzepakowego

10g masła Mleczna Dolina

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

10 ziaren kolendry

500 ml bulionu drobiowego

20 ml oliwy z oliwek goBio

Sól pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Wkładamy filet z piersi kurczaka Kraina Mięs Nature do garnka, dodajemy ziarna kolendry, liść laurowy, ziele angielskie, połowę świeżej kolendry Vital Fresh, zalewamy bulionem drobiowym. Gdy całość się zagotuje, przykrywamy garnek folią spożywczą i odstawiamy na 22-25 minut.

W międzyczasie przygotowujemy guacamole: wkładamy do miski obrane awokado bez pestki, dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojone chilli, sok z limonki, posiekaną pozostałą świeżą kolendrę Vital Fresh, odrobinę soku z pomarańczy oraz sól i pieprz.

Na oleju rzepakowym z dodatkiem masła Mleczna Dolina smażymy na złoty kolor ser grillowy Tolonis pokrojony w formę frytek. Wykładamy frytki na ręcznik papierowy. Filetujemy pomarańczę.

Wyjmujemy filet z piersi kurczaka z garnka i schładzamy go w lodówce, by lepiej się kroił. Kroimy go w cienkie plasterki.

Na talerzu rozkładamy guacamole, na nim układamy filet z piersi kurczaka Kraina Mięs Nature, frytki serowe i pomarańczę. Skrapiamy całość oliwą z oliwek goBio, posypujemy świeżą kolendrą Vital Fresh, pokrojonym chilli i pieprzem.

 

@tiptopchef

Dla tych, którzy są głodni eksperymentów, pokazujemy jak przygotować carpaccio z kurczaka @biedronka ##carpaccio ##kurczak ##biedronka ##przepisztiktoka

♬ LEVEL UP - Yoo Soo Kim