Wytrawne kluski leniwe z chipsami z kiełbasy krakowskiej

Leniwe to klasyka polskiej kuchni. Wersja z bryndzą sadecką to naprawdę wyjątkowy smak, który zapamiętasz na długo.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 40min

Składniki

100 g kiełbasy krakowskiej z Karkonoszy

400 g mąki pszennej+odrobina do posypania blatu

360 g bryndzy sądeckiej

1 jajko

2 łyżki oleju roślinnego

do dekoracji: natka pietruszki, pomidorki koktajlowe, oliwa

 

Przygotowanie

Kiełbasę kroimy w 16 cienkich plasterków. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie smarujemy olejem roślinnym. Zapiekamy w 200°C przez 12 minut, aż plasterki się zrumienią.  W dużej misce mieszamy mąkę, bryndzę sądecką oraz jajko. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Blat kuchenny posypujemy mąką pszenną. Kulkę ciasta dzielimy na cztery części, formujemy wałki, które następnie kroimy na ukośne kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minuty od wypłynięcia. Kluski podajemy z chipsami z kiełbasy krakowskiej, pomidorkami, natką i oliwą.

@tiptopchef

Większość leniwe kluski je na słodko, my dziś zapraszamy na wersję wytrawną😉##leniwekluski ##goralskiespecjaly ##przepisztiktoka

♬ CRUISING SAILOR - Fridolin Walcher