Wytrawne kluski leniwe z chipsami z kiełbasy krakowskiej

Leniwe to klasyka polskiej kuchni. Wersja z bryndzą sadecką to naprawdę wyjątkowy smak, który zapamiętasz na długo.
Leniwe to klasyka polskiej kuchni. Wersja z bryndzą sadecką to naprawdę wyjątkowy smak, który zapamiętasz na długo.
100 g kiełbasy krakowskiej z Karkonoszy
400 g mąki pszennej+odrobina do posypania blatu
360 g bryndzy sądeckiej
1 jajko
2 łyżki oleju roślinnego
do dekoracji: natka pietruszki, pomidorki koktajlowe, oliwa
Kiełbasę kroimy w 16 cienkich plasterków. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie smarujemy olejem roślinnym. Zapiekamy w 200°C przez 12 minut, aż plasterki się zrumienią. W dużej misce mieszamy mąkę, bryndzę sądecką oraz jajko. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Blat kuchenny posypujemy mąką pszenną. Kulkę ciasta dzielimy na cztery części, formujemy wałki, które następnie kroimy na ukośne kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minuty od wypłynięcia. Kluski podajemy z chipsami z kiełbasy krakowskiej, pomidorkami, natką i oliwą.
@tiptopchef Większość leniwe kluski je na słodko, my dziś zapraszamy na wersję wytrawną😉##leniwekluski ##goralskiespecjaly ##przepisztiktoka
♬ CRUISING SAILOR - Fridolin Walcher