Stir fry z makaronem ryżowym

Szybki pomysł na azjatycki obiad! Pyszny stir fry z makaronem ryżowym i kurczakiem. Pycha!

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 30min

Składniki

 

100 g makaronu ryżowego TaoTao

5 grzybów mun TaoTao

200 g piersi z kurczaka

½ papryki czerwonej

½ papryki żółtej

1 marchewka

1/3 białej części pora

groszek cukrowy

½ cebuli czerwonej

1 ząbek czosnku

2 cm kawałek imbiru

½ limonki

garść świeżej kolendry

tajska bazylia (opcjonalnie)

3 łyżki sosu sojowego TaoTao

2 łyżeczki oleju sezamowego TaoTao

1 łyżeczka miodu

½- 1 ½ czerwonej papryki chili TaoTao (opcjonalnie, dla miłośników ostrych smaków, ilość według upodobań)

olej do smażenia

sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego w grube paski kurczaka, drobno posiekany imbir oraz czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i lekko podsmażamy przez około 2 minuty. Przekładamy do miski. Na tę samą patelnię lejemy 2 łyżki oleju, wrzucamy marchewkę, papryki i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pora, czerwoną cebulę, groszek cukrowy. Po 3 minutach dodajemy wcześniej przygotowane i pokrojone grzyby mun i smażymy jeszcze około 3 minuty (warzywa muszą zachować chrupkość). Doprawiamy limonką, miodem, sosem sojowym.  Na patelnię dokładamy wcześniej podsmażonego kurczaka z czosnkiem i imbirem. Dodajemy grubo posiekaną bazylię tajską (opcjonalnie). Dodajemy olej sezamowy i makaron ryżowy, ew. doprawiamy jeszcze do smaku sosem sojowym. Na koniec dodajemy listki świeżej kolendry. Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą i opcjonalnie tajską bazylią. Smacznego!

@tiptopchef Jeżeli lubicie kuchnię azjatycką wasze podniebienia będą zadowolone😀#stirfry #kuchniaazjatycka #taotao #daniednia #orientalnesmaki @Wloska Akademia Kulinarna ♬ QUIET DOWN 2 - Madison Malone