Dyniowy krem z pistacjami
Aromatyczny, rozgrzewający, przepyszny! Taki właśnie jest ten krem z dyni. Koniecznie spróbujcie!
Aromatyczny, rozgrzewający, przepyszny! Taki właśnie jest ten krem z dyni. Koniecznie spróbujcie!
1 średniej wielkości dynia piżmowa
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
świeży imbir (ok. 5 cm)
1 cebula
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
olej
400 ml mleka kokosowego
500 ml wrzątku
sól
kilka obranych pistacji
Dynię i paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i imbir kroimy w plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Doprawiamy solą i mieloną papryką wędzoną. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę. Podsmażamy przez kolejne 10 minut. Dodajemy dynię i zalewam całość wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż dynia będzie miękka (ok 20 min). Dolewamy mleko kokosowe i blendujemy na gładką masę. Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek i dodajemy odrobinę pistacji.
@tiptopchef Idealny po zimowym spacerze! I nie tylko ????#gotowanie #przepisztiktoka #tiptopchef #gotujemy #kremzdyni
♬ CRAFT - OFEKNIV