Dyniowy krem z pistacjami

Aromatyczny, rozgrzewający, przepyszny! Taki właśnie jest ten krem z dyni. Koniecznie spróbujcie!

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 60min

Składniki

1 średniej wielkości dynia piżmowa
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
świeży imbir (ok. 5 cm)
1 cebula
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
olej
400 ml mleka kokosowego
500 ml wrzątku
sól
kilka obranych pistacji

 

Przygotowanie

Dynię i paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i imbir kroimy w plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Doprawiamy solą i mieloną papryką wędzoną. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę. Podsmażamy przez kolejne 10 minut. Dodajemy dynię i zalewam całość wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż dynia będzie miękka (ok 20 min). Dolewamy mleko kokosowe i blendujemy na gładką masę. Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek i dodajemy odrobinę pistacji.