Burgery wołowe z grilla

Grillowane burgery to świetny pomysł na rozpoczynający się razem z majówką sezon grillowy. To doskonała baza do stworzenia zamkniętych w bułce kolorowych kompozycji.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 30min

Składniki

600 g mielonej wołowiny dobrej jakości

2-3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka ostrej papryki

sól, świeżo mielony czarny pieprz

olej roślinny

Dodatki:

4 bułki do hamburgerów

2 pomidory

ćwiartka sałaty lodowej

1 czerwona cebula

garść ogórków konserwowych

2 łyżki majonezu

3 łyżki ketchupu

 

Przygotowanie

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy, ostrą paprykę, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Mieszamy składniki tylko do połączenia. Dłońmi nawilżonymi olejem roślinnym formujemy cztery równe kotlety. Burgery opiekamy na rozgrzanym grillu.

Majonez łączymy z ketchupem, powstałym sosem smarujemy bułki. Następnie układamy poszatkowaną sałatę, krążki cebuli, kotlet oraz plasterki pomidora i ogórka konserwowego.

 

@tiptopchef

Dzisiaj burgery z grilla dla wszystkich mięsożerców, którzy kręcili nosem na wersję wege 😉😉##burger ##grillburger ##domowyburger ##grilltime

♬ You - Regard & Troye Sivan & Tate McRae