Zupa „Zero waste”

Jeśli w Twojej lodówce zabłąkały się kawałki warzyw to znaczy, że jest idealny czas na pyszną zupę z wszystkiego, czego nie można zmarnować.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 40min

Składniki

1 głąb kalafiora

1 głąb brokuła

liście z 1 główki kalafiora

kawałek pora

kilka „wczorajszych” ziemniaków

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1/3  szklanki śmietanki kremówki

ok. ½ litra bulionu (lub wody)

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Siekamy por i szklimy go na rozgrzanej oliwie. Dodajemy drobno pokrojone głąby oraz poszatkowane liście kalafiora i rozgnieciony czosnek oraz ziemniaki. Przesmażamy, zalewamy bulionem. Gotujemy składniki do miękkości. Miksujemy zupę na gładki krem, doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem. Podajemy np. z nasionami dyni na wierzchu.