Zupa „Zero waste”
Jeśli w Twojej lodówce zabłąkały się kawałki warzyw to znaczy, że jest idealny czas na pyszną zupę z wszystkiego, czego nie można zmarnować.
Jeśli w Twojej lodówce zabłąkały się kawałki warzyw to znaczy, że jest idealny czas na pyszną zupę z wszystkiego, czego nie można zmarnować.
1 głąb kalafiora
1 głąb brokuła
liście z 1 główki kalafiora
kawałek pora
kilka „wczorajszych” ziemniaków
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/3 szklanki śmietanki kremówki
ok. ½ litra bulionu (lub wody)
sól i pieprz do smaku
Siekamy por i szklimy go na rozgrzanej oliwie. Dodajemy drobno pokrojone głąby oraz poszatkowane liście kalafiora i rozgnieciony czosnek oraz ziemniaki. Przesmażamy, zalewamy bulionem. Gotujemy składniki do miękkości. Miksujemy zupę na gładki krem, doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem. Podajemy np. z nasionami dyni na wierzchu.
@tiptopchef Pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki ##zupa ##zerowaste ##szybkiprzepis ##przepisykulinarne
♬ Head & Heart (feat. MNEK) - Joel Corry