Francuskie naleśniki crepes suzette z pomarańczami

Cudowne, cieniutkie, francuskie naleśniki przepełnione pomarańczowym smakiem, który pięknie podbija likier.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 15min
Czas całkowity 45min

Składniki

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mleka

1 jajko

100 ml wody gazowanej

łyżka oleju

masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie

Łączymy mąkę i mleko. Dodajemy jajko, wodę i olej. Składniki ciasta mieszamy mikserem lub ubijaczką. Ciasto powinno być gładkie i mieć płynną konsystencję. Patelnię smarujemy niewielką ilością tłuszczu, rozgrzewamy. Nalewamy porcję ciasta i szybko rozprowadzamy po powierzchni patelni. Smażymy z jednej strony do uzyskania barwy złotobrązowej, a następnie z drugiej.

 

SOS

sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy

sok wyciśnięty z ½ cytryny

skórka otarta z ½ pomarańczy

skórka otarta z ½ cytryny

40 ml likieru pomarańczowego

3 łyżki cukru

50 g masła

Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. Gdy cukier zacznie brązowieć dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz starte skórki. Po połączeniu się składników dodajemy masło i mieszamy, aż sos będzie jednolity. Wlewamy kieliszek likieru. Mieszamy i podgrzewamy ok. minutę. Sos przelewamy na patelnię. Każdy naleśnik maczamy w sosie z obu stron, a następnie składamy na 4.

@tiptopchef

Dziś zapraszamy na wyborne naleśniki przepełnione pomarańczowym smakiem 🍊##crepessuzette ##francuskienaleśniki ##nalesniki ##przepisztiktoka

♬ MOVE MOVE MOVE - The Muse Maker