Francuskie naleśniki crepes suzette z pomarańczami
Cudowne, cieniutkie, francuskie naleśniki przepełnione pomarańczowym smakiem, który pięknie podbija likier.
Cudowne, cieniutkie, francuskie naleśniki przepełnione pomarańczowym smakiem, który pięknie podbija likier.
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mleka
1 jajko
100 ml wody gazowanej
łyżka oleju
masło klarowane lub olej do smażenia
Łączymy mąkę i mleko. Dodajemy jajko, wodę i olej. Składniki ciasta mieszamy mikserem lub ubijaczką. Ciasto powinno być gładkie i mieć płynną konsystencję. Patelnię smarujemy niewielką ilością tłuszczu, rozgrzewamy. Nalewamy porcję ciasta i szybko rozprowadzamy po powierzchni patelni. Smażymy z jednej strony do uzyskania barwy złotobrązowej, a następnie z drugiej.
SOS
sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
sok wyciśnięty z ½ cytryny
skórka otarta z ½ pomarańczy
skórka otarta z ½ cytryny
40 ml likieru pomarańczowego
3 łyżki cukru
50 g masła
Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. Gdy cukier zacznie brązowieć dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz starte skórki. Po połączeniu się składników dodajemy masło i mieszamy, aż sos będzie jednolity. Wlewamy kieliszek likieru. Mieszamy i podgrzewamy ok. minutę. Sos przelewamy na patelnię. Każdy naleśnik maczamy w sosie z obu stron, a następnie składamy na 4.
@tiptopchef Dziś zapraszamy na wyborne naleśniki przepełnione pomarańczowym smakiem 🍊##crepessuzette ##francuskienaleśniki ##nalesniki ##przepisztiktoka
♬ MOVE MOVE MOVE - The Muse Maker