Jagodzianki

Latem nie ma nic pyszniejszego, niż ciepłe, puszyste jagodzianki. Spróbuj zrobić je sam i przekonaj się jakie to proste!

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 90min

Składniki na ciasto

300 g mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy

15 g świeżych drożdży

100 ml mleka

70 g roztopionego masła

1 roztrzepane jajko

50 g cukru

opakowanie cukru wanilinowego

szczypta soli

Składniki na nadzienie

50 g cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

300 g jagód

Dodatkowo

cukier puder do posypania

żółtko i łyżka mleka do posmarowania jagodzianek

 

Przygotowanie

Przygotowujemy rozczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, zalewamy 50 ml ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn, jajko, mleko, cukier i cukier wanilinowy. Wyrabiamy ciasto mikserem lub rękami. Na koniec dodajemy przestudzone masło. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Przygotowujemy nadzienie z jagód, cukru i mąki ziemniaczanej.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, a następnie formujemy z niego 12 bułeczek. Każdą bułeczkę rozwałkowujemy na placek i nakładamy dużą łyżkę nadzienia. Sklejamy ścisło, jak pierogi i układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Jagodzianki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut, aż jagodzianki będą mieć złoty kolor.

Ostudzone jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.