Jagodzianki
Latem nie ma nic pyszniejszego, niż ciepłe, puszyste jagodzianki. Spróbuj zrobić je sam i przekonaj się jakie to proste!
Latem nie ma nic pyszniejszego, niż ciepłe, puszyste jagodzianki. Spróbuj zrobić je sam i przekonaj się jakie to proste!
300 g mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy
15 g świeżych drożdży
100 ml mleka
70 g roztopionego masła
1 roztrzepane jajko
50 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
50 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g jagód
Dodatkowo
cukier puder do posypania
żółtko i łyżka mleka do posmarowania jagodzianek
Przygotowujemy rozczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, zalewamy 50 ml ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
Do pozostałej mąki dodajemy rozczyn, jajko, mleko, cukier i cukier wanilinowy. Wyrabiamy ciasto mikserem lub rękami. Na koniec dodajemy przestudzone masło. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotowujemy nadzienie z jagód, cukru i mąki ziemniaczanej.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, a następnie formujemy z niego 12 bułeczek. Każdą bułeczkę rozwałkowujemy na placek i nakładamy dużą łyżkę nadzienia. Sklejamy ścisło, jak pierogi i układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Jagodzianki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut, aż jagodzianki będą mieć złoty kolor.
Ostudzone jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.
@tiptopchef Bez bułeczek z jagodami nie ma lata! ##jagodzianki ##smaklata ##jagody ##przepisztiktoka
♬ MOVE MOVE MOVE - The Muse Maker