Lekki krem ze szparagów
Lekki krem ze szparagów – idealne sezonowe danie.
Lekki krem ze szparagów – idealne sezonowe danie.
natka pietruszki 10 g
obrane pistacje 100 g
młody szpinak 100 g
olej rzepakowy 50 ml
czosnek 2 ząbki
białe wino 80 ml
cebula biała 1 szt
truskawki 250 g
ocet balsamiczny 40 ml
ziemniak młody 2 szt
Cebulę, czosnek i cienko pokrojonego ziemniaka lekko smażymy w rondlu, ,,przygaszamy” białym winem. Szpinak blanszujemy. Pokrojone szparagi wrzucamy do rondla. Gotujemy do momentu ugotowania się ziemniaków i szparagów. Po lekkim przestudzeniu całą zawartość wkładamy do blendera, dodajemy wcześniej zblanszowany szpinak i blendujemy na gładką masę. Truskawki z pieprzem lekko przesmażamy na patelni, dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Wrzucamy do blendera i lekko je rozdrabniamy. Następnie mielimy drobno obrane pistacje. Na talerz nakładamy truskawki, obsypujemy pistacjami i powoli nalewamy lekki krem ze szparagów.
@tiptopchef Zielone szparagi i czerwone truskawki…Jesteście zaskoczeni takim połączeniem? ##zupakrem ##szparagi ##KitchenAid ##przepisztiktoka ##letniesmaki
♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers