Lekki krem ze szparagów

Lekki krem ze szparagów – idealne sezonowe danie.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 45min
Czas całkowity 60min

Składniki

zielone szparagi 2 pęczki
bulion warzywny 1200 ml
sól, pieprz

natka pietruszki 10 g

obrane pistacje 100 g

młody szpinak 100 g

olej rzepakowy 50 ml

czosnek 2 ząbki

białe wino 80 ml

cebula biała 1 szt

truskawki 250 g

ocet balsamiczny 40 ml

ziemniak młody 2 szt

Przygotowanie

Cebulę, czosnek i cienko pokrojonego ziemniaka lekko smażymy w rondlu, ,,przygaszamy” białym winem. Szpinak blanszujemy. Pokrojone szparagi wrzucamy do rondla. Gotujemy do momentu ugotowania się ziemniaków i szparagów. Po lekkim przestudzeniu całą zawartość wkładamy do blendera, dodajemy wcześniej zblanszowany szpinak i blendujemy na gładką masę. Truskawki z pieprzem lekko przesmażamy na patelni, dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Wrzucamy do blendera i lekko je rozdrabniamy. Następnie mielimy drobno obrane pistacje. Na talerz nakładamy truskawki, obsypujemy pistacjami i powoli nalewamy lekki krem ze szparagów.

@tiptopchef

Zielone szparagi i czerwone truskawki…Jesteście zaskoczeni takim połączeniem? ##zupakrem ##szparagi ##KitchenAid ##przepisztiktoka ##letniesmaki

♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers