Risotto z gorgonzolą
Włoskie risotto może mieć multum wariantów i składników, najbardziej klasyczne to właśnie risotto z gorgonzolą Koniecznie spróbujcie!
Włoskie risotto może mieć multum wariantów i składników, najbardziej klasyczne to właśnie risotto z gorgonzolą Koniecznie spróbujcie!
200g ryżu do risotto
1/2 cebuli
3 łyżki oliwy
1/3 szklanki wina białego wytrawnego
1/2 opakowania sera gorgonzola-
1-1,5 l bulionu
do podania:
świeża rukola,
pomidorki koktajlowe
1 opakowanie prosciutto
Na patelnię wlewamy oliwę, szklimy na niej drobno posiekaną cebulę- musi być zupełnie miękka, ale nie zarumieniona. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, aż ziarenka staną się szkliste. Wlewamy wino, gotujemy, aż większość płynu odparuje. Dolewamy chochlę ciepłego bulionu, mieszamy. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu. Mieszamy. Powtarzamy dolewanie ciepłego bulionu partiami, aż zużyjemy cały bulion, a ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany, a pozostanie jędrny w środku. Dodajemy ser, mieszamy. Na każdą porcję ryżu nakładamy plastry szynki, rukolę i kilka pomidorków.