Risotto z gorgonzolą

Włoskie risotto może mieć multum wariantów i składników, najbardziej klasyczne to właśnie risotto z gorgonzolą Koniecznie spróbujcie!

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 30 min
Czas całkowity 40min

Składniki

200g ryżu do risotto

1/2 cebuli

3 łyżki oliwy

1/3 szklanki wina białego wytrawnego

1/2 opakowania sera gorgonzola-

1-1,5 l bulionu

do podania:

świeża rukola,

pomidorki koktajlowe

1 opakowanie prosciutto

 

Przygotowanie

Na patelnię wlewamy oliwę, szklimy na niej drobno posiekaną cebulę- musi być zupełnie miękka, ale nie zarumieniona. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, aż ziarenka staną się szkliste. Wlewamy wino, gotujemy, aż większość płynu odparuje. Dolewamy chochlę ciepłego bulionu, mieszamy. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu. Mieszamy. Powtarzamy dolewanie ciepłego bulionu partiami, aż zużyjemy cały bulion, a ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany, a pozostanie jędrny w środku. Dodajemy ser, mieszamy. Na każdą porcję ryżu nakładamy plastry szynki, rukolę i kilka pomidorków.