Pierogi ze szpinakiem

Osobiście nie znamy nikogo, kto nie kochałby pierogów, dlatego spróbujcie tego przepisu na pierogi ze szpinakiem. Są obłędnie pyszne!

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 50 min
Czas całkowity 60 min

Składniki na ciasto

400 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
szczypta soli
mąka do oprószenia deski

 

Przygotowanie

Do mąki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy szczyptę soli, wszystko dokładnie wyrabiamy do osiągnięcia gładkiej masy. Przykrywamy ciasto ściereczką, żeby odpoczęło.

 

Składniki na farsz

200 g świeżego szpinaku
2 cebule szalotki bądź 1 duża cebula
łyżka suszonego czosnku staropolskiego
łyżka masła
80 g parmezanu tartego
200g sera ricotta
sól
pieprz

 

Przygotowanie

Cebulkę drobno kroimy, następnie podsmażamy na maśle. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek, szpinak, pieprz, sól i smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość i odparuje z niego woda. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy parmezan, ricottę, sól, pieprz. Całość mieszamy.

Odrywamy kawałek przygotowanego wcześniej ciasta i na oprószonej mąką desce wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy idealne kółka. Nakładamy farsz łyżeczką i sklejamy po bokach. Zagotowaną wodę solimy i wrzucamy do niej ostrożnie pierogi. Gotujemy je od wypłynięcia na powierzchnię ok. 3-5 minut.

@tiptopchef

Kto lubi pierogi? Wiedzieliście, że dzisiaj jest ich dzień? ##przepisztiktoka ##pierogi ##gotujemy ##zrobtosam

♬ Blow Your Mind (Mwahchallenge) - Dua Lipa