Potrawka z dyni

Pyszna, rozgrzewająca i wegańska potrawka z dyni poleca się na chłodne, jesienne dni.

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 40min
Czas całkowity 45min

Składniki

1 szklanka czerwonej soczewicy
500 g dyni Hokkaido
400 g mleka kokosowego
około 400 g wody lub bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pasty curry – do smaku
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 cebula
sos sojowy – do smaku
ryż – do podania

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę, przesmażamy. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy soczewicę, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy do smaku pastą curry, dla koloru dodajemy też pół łyżeczki kurkumy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem.