Sałatka z młodych ziemniaków i zielonych szparagów

Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dlatego w naszej kuchni kolejna propozycja z ich udziałem.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 20min
Czas całkowity 40min

Składniki

6 średnich młodych ziemniaków

1 pęczek zielonych szparagów

2 jajka

½ czerwonej cebuli

½ pęczka koperku

 

Sos:

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy ziarnistej

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy „w mundurkach” do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy w półtalarki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki. Koperek siekamy. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, a następnie przez kilka minut smażymy na oliwie.

Przygotowujemy sos, musztardę, oliwę, miód i sok z cytryny łącząc na gładki sos.

Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki (oprócz jajek), łączymy z sosem, doprawiamy do smaku. Sałatkę wykładamy na talerz, dodajemy jajka, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

@tiptopchef

Zielone szparagi ponownie w naszej kuchni. Tym razem w duecie z młodymi ziemniakami😋##szparagi ##mlodeziemniaki ##salatka ##przepisztiktoka

♬ One More Time (feat. Alida) - Robin Schulz & Felix Jaehn