Sałatka z młodych ziemniaków i zielonych szparagów

Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dlatego w naszej kuchni kolejna propozycja z ich udziałem.
Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dlatego w naszej kuchni kolejna propozycja z ich udziałem.
6 średnich młodych ziemniaków
1 pęczek zielonych szparagów
2 jajka
½ czerwonej cebuli
½ pęczka koperku
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy „w mundurkach” do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy w półtalarki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki. Koperek siekamy. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, a następnie przez kilka minut smażymy na oliwie.
Przygotowujemy sos, musztardę, oliwę, miód i sok z cytryny łącząc na gładki sos.
Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki (oprócz jajek), łączymy z sosem, doprawiamy do smaku. Sałatkę wykładamy na talerz, dodajemy jajka, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
@tiptopchef Zielone szparagi ponownie w naszej kuchni. Tym razem w duecie z młodymi ziemniakami😋##szparagi ##mlodeziemniaki ##salatka ##przepisztiktoka
♬ One More Time (feat. Alida) - Robin Schulz & Felix Jaehn