Szparagi w panierce serowej

Szybka przekąska dla miłośników szparagów.

Poziom trudności łatwe
Czas przygotowania 10 min
Czas całkowity 20min

Składniki

pęczek zielonych szparagów
2 jajka
100 g sera Dziugas 24 miesiące
¾ szklanki bułki tartej
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta płatków chilli

Przygotowanie

Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki (łamią się w miejscu, gdzie końcówka jest twarda). Ser Dziugas ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz. Bułkę tartą łączymy z serem. Każdego szparaga obtaczamy w jajku, a następnie w bułce i serze. Szparagi pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż będą złociste.
W tym czasie przygotowujemy sos, łącząc majonez z jogurtem, szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec posypujemy szczyptą płatków chilli.