Szparagi w panierce serowej
Szybka przekąska dla miłośników szparagów.
Szybka przekąska dla miłośników szparagów.
pęczek zielonych szparagów
2 jajka
100 g sera Dziugas 24 miesiące
¾ szklanki bułki tartej
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta płatków chilli
Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki (łamią się w miejscu, gdzie końcówka jest twarda). Ser Dziugas ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz. Bułkę tartą łączymy z serem. Każdego szparaga obtaczamy w jajku, a następnie w bułce i serze. Szparagi pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż będą złociste.
W tym czasie przygotowujemy sos, łącząc majonez z jogurtem, szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec posypujemy szczyptą płatków chilli.
@tiptopchef Pyszna, szybka przekąska z zielonych szpargów☺️☺️#szparagi #przekaskanaszybko #zieloneszparagi #serdziugas #dziugas #szybkiprzepis ♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series