Zapiekanka makaronowa z mięsem i soczewicą
Pyszna i prosta propozycja na obiad jednogarnkowy. Przepis jest bardzo łatwy i uniwersalny a zapiekanka rewelacyjna w smaku.
Pyszna i prosta propozycja na obiad jednogarnkowy. Przepis jest bardzo łatwy i uniwersalny a zapiekanka rewelacyjna w smaku.
250 g mięsa mielonego
1 puszka brązowej soczewicy
½ l passaty pomidorowej
1 opakowanie Vegeta Natur Fix do Spaghetti
4 łyżki oleju
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
1 opakowanie makaronu „kolanka” Podravka
kilka łyżek sera: pleśniowego, mozzarelli, parmezanu.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą. Vegetę Natur Fix rozprowadzamy w 400 ml wody (zbliżenie na wsypywanie fixu do wody). Na patelni szklimy na oleju drobno posiekaną połowę cebuli. Dodajemy mięso mielone Przesmażamy. Dodajemy połowę passaty pomidorowej, a następnie połowę Vegety Natur Fix. Gotujemy kilka minut. Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni szklimy drugą połowę cebuli i starte warzywa. Dodajemy soczewicę, resztę Vegety Natur Fix i passaty. Oba sosy mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem (w ujęciu widać wyraźnie, że sosy są w osobnych miseczkach). Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem (na przykład oliwą) naczynek do zapiekania. Posypujemy serem, zapiekamy ok. 15 minut w 200 oC.
@tiptopchef Dla każdego coś dobrego😀Którą wersję wybierasz? ##vegeta ##gotujzvegeta ##vegetanatur ##przepisztiktoka ##zapiekankamakaronowa
♬ dźwięk oryginalny - TipTopChef cooking series