Zapiekanka makaronowa z mięsem i soczewicą

Pyszna i prosta propozycja na obiad jednogarnkowy. Przepis jest bardzo łatwy i uniwersalny a zapiekanka rewelacyjna w smaku.

Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 30min
Czas całkowity 45min

Składniki

250 g mięsa mielonego

1 puszka brązowej soczewicy

½ l passaty pomidorowej

1 opakowanie Vegeta Natur Fix do Spaghetti

4 łyżki oleju

1 cebula

1 marchew

1 pietruszka

1 opakowanie makaronu „kolanka” Podravka

kilka łyżek sera: pleśniowego, mozzarelli, parmezanu.

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą. Vegetę Natur Fix rozprowadzamy w 400 ml wody (zbliżenie na wsypywanie fixu do wody). Na patelni szklimy na oleju drobno posiekaną połowę cebuli. Dodajemy mięso mielone Przesmażamy. Dodajemy połowę passaty pomidorowej, a następnie połowę Vegety Natur Fix. Gotujemy kilka minut. Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni szklimy drugą połowę cebuli i starte warzywa. Dodajemy soczewicę, resztę Vegety Natur Fix i passaty. Oba sosy mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem (w ujęciu widać wyraźnie, że sosy są w osobnych miseczkach). Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem (na przykład oliwą) naczynek do zapiekania. Posypujemy serem, zapiekamy ok. 15 minut w 200 oC.