Żeberka z grilla z pieczonymi warzywami i sosem tzatziki

Jedno z dań, które najchętniej przygotowujemy na ruszcie. Proste i lubiane przez większość osób.

Poziom trudności średni
Czas przygotowania 25min
Czas całkowity 40min

Składniki

na żeberka:
1 kg surowych żeberek
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
przyprawa do żeberek Kotanyi
sól, pieprz i czosnek z młynków Kotanyi

na tzatziki (ilość na 2 porcje):

400 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki sosu tzatziki Kotanyi
1 ogórek

 

Przygotowanie

Składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Płat żeberek dokładnie obtaczamy w marynacie. Zamarynowane żeberka zostawiamy na około 12h w lodówce. Żeberka wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed grillowaniem. Żeberka grillujemy około 20-25 minut.

 

Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Odstaw na chwilę niech puści sok. Następnie odlej sok z ogórka. Wymieszaj ogórka z jogurtem i sosem sałatkowym Tzatziki Kotanyi, odstaw na 5 minut.